Amsterdam University Press
Lege kerken, volle stadions
Title
Lege kerken, volle stadions
Subtitle
Sport en de sociale functies van religie
Price
€ 14,99
ISBN
9789048521807
Binding
eBook ePub
Number of pages
220
Publication date
Dimensions
23.4 x 15.6 cm
Also available as
eBook PDF - € 14,99

Ruud Stokvis

Lege kerken, volle stadions

Sport en de sociale functies van religie

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Het gezin was vroeger de hoeksteen van onze samenleving, religie het sociale cement. Maar wat is het smeermiddel van onze samenleving vandaag de dag, nu het aantal gelovigen steeds verder daalt? Sport, betoogt socioloog Ruud Stokvis. In dit boek legt hij uit dat andere instituties de sociale functie van religie in de samenleving hebben overgenomen. Een van die belangrijkste moderne bindmiddelen is sport, aldus Stokvis.

Sport draagt bij aan morele vorming en sociale binding, én biedt een mens zingeving. Niet alleen sportende jeugd, maar ook sportfans worden beïnvloed door de sociale werking die van de sportwereld uitgaat. Daardoor krijgt sport ook een steeds belangrijker rol in de maatschappij. In het eerste deel van Lege kerken, volle stadions laat Stokvis zien dat religie en sport meer met elkaar gemeen hebben dan je denkt en zelfs met elkaar vervlochten kunnen zijn. In het tweede deel toetst hij zijn theorie aan de Nederlandse cultuur, waarin de betekenis van religie al een tijd afneemt en de rol van sport juist groeit. In het derde en laatste deel laat de auteur zien hoe sport steeds meer de rol van zingever en sociaal bindmiddel overneemt.

€ 14,99
+ Order this e-Book
Author

Ruud Stokvis

Ruud Stokvis werkte van 1970 tot 2008 als sociologie docent en onderzoeker bij de afdeling Sociologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde vooral over ondernemingen en over sport.

Related titles