Amsterdam University Press
Achter de zuilen
Title
Achter de zuilen
Subtitle
Op zoek naar religie in naoorlogs Nederland
Price
€ 14,99
ISBN
9789048523726
Binding
eBook ePub
Number of pages
458
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm
Also available as
Paperback - € 29,95

Reviews

"Door de uiteenlopende invalshoeken en expertises van de auteurs krijgt de lezer een goed overzicht van de veranderingen die zich in Nederland op godsdienstig gebied voltrokken de laatste decennia."
Trouw, vijf sterren

Achter de zuilen

Op zoek naar religie in naoorlogs Nederland

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Sporten, naar school en trouwen met iemand van je eigen kerk: na de Tweede Wereldoorlog was dat toch de norm in Nederland? Volgens de heersende opvatting zat religie aanvankelijk in het keurslijf van de zuilen. De roerige jaren zestig betekenden automatisch het einde van religie in Nederland, een periode waarin ‘ontzuiling’ en ‘secularisatie’ godsdienst hardhandig van de kaart veegden.

Achter de zuilen rekent af met dit eenzijdige verhaal en gaat op zoek naar een genuanceerder beeld van de rol van religie in naoorlogs Nederland. Religie blijkt een veelzijdige factor, die zich niet in 'zuilen' laat vangen en in steeds weer nieuwe vormen verschijnt. Kerken en gelovigen vonden in het naoorlogse Nederland nieuwe invullingen van persoonlijk geloof en gedeelde beleving. Burgers richtten eigen organisaties op om hun overtuiging in maatschappij en politiek uit te dragen.

Wie achter de zuilen kijkt, ziet: religie bleef altijd een belangrijke bron van bezieling en conflicten. Zo biedt deze bundel een frisse kijk op de rol van religie in naoorlogs Nederland. De auteurs zijn gerenommeerde en vernieuwende wetenschappers die het belang van religie niet alleen in kerken, maar ook in maatschappelijke organisaties en in de politiek onderzoeken.

€ 14,99
+ Order this e-Book
Editors

Peter van Dam

Peter van Dam is Universitair Docent Globalisering, Religie en Transnationale Civil Society aan de Universiteit van Amsterdam.

James Kennedy

James Kennedy is hoogleraar Nederlandse geschiedenis sinds de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 publiceerde hij Stad op een berg. De publieke rol van protestantse kerken.

Friso Wielenga

Friso Wielenga is directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien aan de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. In 2013 gaf hij met Peter van Dam de bundel Religion als Zündstoff. Gesellschaftliches und politisches Engagement in den Niederlanden seit 1945 uit.

Related titles