Amsterdam University Press
Het jaar dat de Muur viel
Title
Het jaar dat de Muur viel
Subtitle
De val van het communisme in het Oostblok
Price
€ 9,99
ISBN
9789048525911
Binding
eBook ePub
Number of pages
364
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Jule Hinrichs

Het jaar dat de Muur viel

De val van het communisme in het Oostblok

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

De val van de Berlijnse Muur, in november precies een kwart eeuw geleden, was een van de meest indringende gebeurtenissen in Europa in de afgelopen eeuw. Na veertig jaar scheiding tussen communisme en kapitalisme verdween het IJzeren Gordijn. De val van de Muur op 9 november 1989 was daarbij de dramatische climax. In Het jaar dat de muur viel beschrijft journalist Jule Hinrichs de economische en politieke omstandigheden waardoor het communisme in het Oostblok ten val kwam.

Hinrichs schetst eerst de ontwikkelingen die '1989' mogelijk maakten. Want ook al kwam de val van het communisme in dat spectaculaire jaar als een grote verrassing, de neergang van het communisme was al jaren evident. De komst van Gorbatsjov in de Sovjet-Unie in 1985 luidde een periode van glasnost en perestrojka in. Daarmee groeide de hoop op verandering in de hervormingsgezinde satellietstaten Polen en Hongarije, de vaandeldragers van de omwenteling. Eerst geleidelijk en vervolgens steeds sneller werd in deze landen het communisme onttakeld. Vervolgens ging het regime in de DDR kopje onder, en na de val de Muur volgden Bulgarije, Tsjechoslowakije en Roemenië snel.

Hinrichs, journalist bij het Financieele Dagblad, bezocht regelmatig de betrokken landen. Hij beschrijft de loop van de gebeurtenissen, en kleurt ze in met eigen ervaringen. In die zijn is het boek ook een persoonlijk verslag van de ondergang van het communisme in het Oostblok.

€ 9,99
+ Order this e-Book
Author

Jule Hinrichs

Jule Hinrichs is econoom. Hij is sinds 1984 werkzaam als journalist bij het Financieele Dagblad.

Related titles