Amsterdam University Press
Kunst en politiek
Title
Kunst en politiek
Subtitle
Tussen zuiverheid en propaganda
Price
€ 6,99
ISBN
9789048526024
Binding
eBook ePub
Number of pages
160
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Reviews

'In zes heldere essays gelardeerd met bizarre anekdotes, laat cultuurhistoricus Segal zien dat beeldende kunst op tal van manieren politiek kan zijn of kan worden gemaakt.'-- Bernard Hulsman, NRC Handelsblad

'Het boekje leest als een trein en zet aan tot denken over een autonome kunstopvatting, en bevestigt daarbij het adagium dat objectiviteit niet bestaat.' -- Wouter van Dijk, Hereditas Nexus

Joes Segal

Kunst en politiek

Tussen zuiverheid en propaganda

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Kunst en politiek lijken tegengestelde grootheden: politiek richt zich op de alledaagse werkelijkheid en kunst creëert een eigen fantasiewereld. Maar beide werelden zijn op talloze, vaak verrassende manieren nauw met elkaar verweven.

In dit boek wordt de beeldende kunst onder verschillende politieke regimes in de twintigste eeuw onder de loep genomen, zoals de de schilderkunst van Emil Nolde onder het Derde Rijk, de marxistische muurschilderingen van Diego Rivera, de drip paintings van Jackson Pollock tijdens de Koude Oorlog en de afbeeldingen van Mao Zedong in China. Wat was de rol van kunstenaars, critici, (kunst)historici, politici en geheime diensten in het spanningsveld tussen vrije expressie en ideologie, tussen kunst en politiek?

€ 6,99
+ Order this e-Book
Author

Joes Segal

Joes Segal is chief curator of the Wende Museum in Los Angeles and Assistant Professor of Cultural History at the University of Utrecht in the Netherlands.

Related titles