Amsterdam University Press
Machtspolitiek
Title
Machtspolitiek
Price
€ 6,99
ISBN
9789048529780
Binding
eBook ePub
Number of pages
218
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm
Also available as
Paperback - € 15,99

Rob de Wijk

Machtspolitiek

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Negentiende-eeuws gedrag in de eenentwintigste eeuw, zo noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de inval van Rusland op de Krim. Legers worden nog steeds gebruikt om gebieden te veroveren. Tot voor kort werd de wereld geconfronteerd met voornamelijk westerse machtspolitiek. Nu doen ook opkomende landen aan landjepik. Zo kwam China recent met buren in conflict over grondstofrijke zeegebieden.

De vijf BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid- Afrika, hebben een ontwikkelingsbank, de New Development Bank (NDB), opgericht die een alternatief moet gaan vormen voor het IMF en de Wereldbank. Wat voor gevolgen heeft dit voor de mondiale machtsverhoudingen? En is de NDB een concurrent of een aanwinst? Vormt deze economische alliantie een uitdaging voor de geopolitieke status quo en de Amerikaanse hegemonie? Gaat de EU haar best doen om de strategische partnerschappen te versterken met de nieuwe opkomende economische en geopolitieke machten?

Rob de Wijk legt uit waarom machtspolitiek terug is van weggeweest en wat de gevolgen zijn voor het verzwakte Westen.

€ 6,99
+ Order this e-Book
Author

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the Director of the Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Campus the Hague of Leiden University. He was previously a Professor in the field of International Relations at the Royal Netherlands Military Academy and Head of the Defense Concepts Department at the Dutch Ministry of Defense.

Related titles