Amsterdam University Press
Beïnvloeden met emoties
Title
Beïnvloeden met emoties
Subtitle
Pathos en retorica
Price
€ 12,99
ISBN
9789048530779
Binding
eBook ePub
Number of pages
240
Publication date
Dimensions
23.4 x 15.6 cm

Beïnvloeden met emoties

Pathos en retorica

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Wat is de rol van gevoel in de argumentatie in het Nederlands recht, in IS-filmpjes en in de zelfverdediging van dopingzondaar Lance Armstrong? En hoe werkt de betoverende zang van castraten, de emotie van Mahler, Lou Reed en Prince?

Beïnvloeden met emoties is een inspiratiebron voor mensen die beter willen begrijpen hoe mensen elkaar ontroeren of overtuigen, en welke rol emoties daarin spelen. Het boek geeft in meer dan dertig essays voorbeelden van het effect van emoties in toespraken, pamfletten, foto's, film, beeldende kunst en muziek. Inzicht in de werking van pathos kan ertoe leiden dat we de gevoelens die we ervaren meer waarderen.

Dit boek gaat over subtiele beïnvloeding via onbewust werkende muzikale taaltechnieken. Het handelt over de aantrekkelijkheid van anekdotes en concrete beelden. En over de impact van ambachtelijke retorische technieken als drieslagen, contrasten en herhalingen in klassieke retorica en moderne media.

Het beschrijft de woede van Achilles en de pathospraktijken van Cicero en Quintilianus. Ook het catastrofale pathos in de toespraken van Goebbels wordt uitgediept, net als de opleving van de retorische studie naar aanleiding van Obama's optredens. Een verklaring wordt gegeven van het wonderlijke gebrek aan pathos in de Nederlandse politiek en de opvallende verandering die Wilders en Timmermans daarin aanbrengen.

€ 12,99
+ Order this e-Book
Editors

Jaap de Jong

Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij redacteur van maandblad Onze Taal en co-auteur van boeken als De eerste minuten (2004), Handboek Stijl (2009), Beeldtaal (2010) en Bending Opinion (2010).

Adriaan Rademaker

Adriaan Rademaker is universitair docent Grieks aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde klassieke talen met bijvak muziekwetenschap. Hij is de auteur van een bundel over Sophrosyne (2005).

Christoph Pieper

Christoph Pieper is universitair docent Latijn aan de Universiteit Leiden. Hij is de auteur van een boek over de Florentijnse dichter Cristoforo Landino (2008) en heeft meerdere wetenschappelijke bundels uitgegeven.

Related titles