Amsterdam University Press
De kaalslag bij Defensie
Title
De kaalslag bij Defensie
Price
€ 8,99
ISBN
9789048530847
Binding
eBook ePub
Number of pages
178
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Reviews

"De kaalslag bij Defensie is een prettig leesbaar boek waarin Schramade een harde waarheid blootlegt. De wereld om ons heen wordt steeds onveiliger en het lijkt heel ‘onwijs en onverstandig’ om op deze voet verder te gaan."
KIJK Magazine

"Krijn Schramade reist in sneltreinvaart door de deconstructie van de Nederlandse Defensie sinds het einde van de Koude Oorlog. Een onmisbaar boek voor iedereen die het "pang-pang!"-gevoel wil begrijpen. Of het nu om 'sloopkogel' Hans Hillen gaat of de Joint Strike Fighter: niets blijft Schramades scherpe pen bespaard."
Christ Klep, militair historicus

Krijn Schramade

De kaalslag bij Defensie

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Onveiligheid komt met rasse schreden dichterbij. Mede door westers handelen implodeert het Midden-Oosten, met miljoenen vluchtelingen als gevolg. Vanuit Libië heeft de Islamitische Staat naar eigen zeggen Rome in het vizier. En het is oorlog in Oekraïne, waar Oranje in 2012 nog wedstrijden speelde om het Europees kampioenschap voetbal. Polderjihadisten en Poetin bedreigen onze veiligheid. Voor Nederland waren vrede en veiligheid lange tijd een vanzelfsprekendheid, maar nu staat de nabije wereld in brand.

In die veiligheidscontext dobbert defensie al jaren in een zee van visieloze politiek, ondoordachte bezuinigingen en hoge ambities. De krijgsmacht is op papier nog wel multifunctioneel, maar in de praktijk amper inzetbaar. De missies die de militairen uitvoeren, kunnen maar voor een korte periode worden volgehouden. Op zijn tandvlees zet Nederland een handjevol F-16’s in tegen IS, maar een dusdanige inzet van de krijgsmacht in het buitenland verergert de kaalslag bij de defensie.

Nederland heeft een armzalige krijgsmacht in een roerige wereld. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? En is de - op de tekentafel - multifunctionele JSF onze reddende engel?

€ 8,99
+ Order this e-Book
Author

Krijn Schramade

Krijn Schramade is freelance (onderzoeks)journalist. Voor OneWorld schrijft hij over vrede en veiligheid. Bij Follow The Money richt hij zich op verschillende dossiers zoals de kaalslag bij Defensie en de Joint Strike Fighter. Schramade studeerde Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Hij volgde de postdoctorale opleidingen buitenlandse betrekkingen bij Instituut Clingendael, en journalistiek voor academici bij de Hogeschool Utrecht. Als freelance journalist schreef hij onder andere voor Vrij Nederland, Dagblad Trouw, en RTL Nieuws Online.

Related titles