Amsterdam University Press
De Hitopadesha
Title
De Hitopadesha
Subtitle
Indiase fabels uit het Sanskriet
Illustrator
Geertje Aalders
Price
€ 9,99
ISBN
9789048531172
Binding
eBook PDF
Number of pages
256
Dimensions
21 x 13.5 cm

Winand Callewaert, Gerda Staes

De Hitopadesha

Indiase fabels uit het Sanskriet

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

De Hitopadesha (letterlijk: nuttige raadgevingen) is een bekende bundel dierenverhalen die waarschijnlijk rond 800 n.C. is samengesteld in het Sanskriet. De fabels hebben een filosofische en morele strekking die de tand des tijds hebben doorstaan en de adviezen die worden gegeven zijn nog zeer bruikbaar. In de tot de verbeelding sprekende verhalen komen de verschillende dieren tot leven en kunnen we lezen hoe zij denken, voelen en zich gedragen als mensen.

Veel dierenfabels komen oorspronkelijk uit India en onderzoekers veronderstellen dat de tekst van de eerste verzameling, de Panchatantra, rond 300 n.C. in het Sanskriet is opgeschreven. Dat werk is vele eeuwen ouder en werd in een lange mondelinge traditie doorverteld. De Hitopadesha wordt soms als een herziene en verbeterde versie van deze Panchatantra beschouwd, maar is toch een zelfstandig werk, dat in grote mate schatplichtig is aan zijn illustere voorganger.

De Hitopadesha is in vele talen vertaald.

€ 9,99
+ Order this e-Book
Authors

Winand Callewaert

Winand M. Callewaert studeerde Sanskriet en hindoeïsme aan onder andere de universiteiten van Ranchi en Benares in India. Hij promoveerde in de filosofische en de letteren aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij als hoogleraar Sansksriet en hindoeïsme doceerde.

Gerda Staes

Gerda Staes studeerde in India en verblijft er sinds 2005.

Related titles