Amsterdam University Press
Tussen de wereld en mij
Title
Tussen de wereld en mij
Translator
Rutger Cornets de Groot
Price
€ 4,99
ISBN
9789048531202
Binding
eBook ePub
Number of pages
152
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm
Also available as
Hardback - € 18,99

Reviews

Coates' stijl is lyrisch, de inhoud hard, hij kalligrafeert met een drilboor.
Arjen van Veelen, De Groene Amsterdammer

Een subliem geschreven, literaire getuigenis.
Stephan Sanders, de Volkskrant

Ga er maar van uit dat het op alle 'Beste Boeken van het Jaar'-lijstjes komt. Terecht.
Joost de Vries, De Groene Amsterdammer

Ta-Nehisi Coates

Tussen de wereld en mij

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Winnaar van de National Book Award voor non-fictie 2015

Tussen de wereld en mij is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien.

Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen ‘black bodies’ telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?

€ 4,99
+ Order this e-Book
Author

Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates is correspondent voor The Atlantic en is in korte tijd de invloedrijkste denker over cultuur, politiek en racisme geworden. Hij groeide op in een van de armste wijken van Baltimore. Daar liet zijn vader, een voormalige Black Panther, hem zien hoe gewelddadige en racistische systemen werken en elkaar in stand houden.

Related titles