Amsterdam University Press
Het lievelingsboek als zelfportret
Title
Het lievelingsboek als zelfportret
Price
€ 8,99
ISBN
9789048532445
Binding
eBook ePub
Number of pages
180
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Reviews

Zo bezien, vol seksueel verlangen dat alleen in de verbeelding werkelijkheid wordt, zat ik in Kort Amerikaans dus eigenlijk heel dicht tegen Wolkers' eigen ervaring als tiener aan. Wat Erik met Ans doet, wilde ik ook wel. - Onno Blom

Zozeer had ik, de eerste keer dat ik Dokter Glas las, het gevoel dat ik m?n alter ego was tegengekomen dat ik haast niet kon velen dat er ook zaken waren die ik niet met hem gemeen had. - Maarten 't Hart

Maarten Asscher, Theodor Dunkelgrün (eds)

Het lievelingsboek als zelfportret

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Willem Frederik Hermans heeft eens gezegd dat alleen het boek waarin hij een portret van zichzelf aantreft zijn lievelingsboek zou kunnen zijn. Vanuit die gedachte schreven voor deze bundel een dozijn schrijvers en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een ode aan een favoriet boek waarin zij eigenschappen van zichzelf herkennen.

Het lievelingsboek als zelfportret biedt een scala aan essays over beroemde en minder bekende, literaire en academische boeken van verschillende auteurs, variërend van V.S. Naipaul tot Jan Wolkers en van Frans Masereel tot Georges Perec. Daarmee is de bundel als geheel ook op te vatten als een lofzang op het lezen: dat 'vreemde vermaak' (in de beroemde woorden van Sem Dresden) dat nieuwe literaire en wetenschappelijke ideeën voortbrengt, en waaraan de lezer een nieuw wereldbeeld en soms ook een nieuw zelfbeeld ontleent.

Met bijdragen van Onno Blom, Maarten Doorman, Sarah Hart, Maarten 't Hart, Frans W. Saris, Henk Wesseling en vele anderen.

€ 8,99
+ Order this e-Book
Editors

Maarten Asscher

Maarten Asscher (1957), van huis uit jurist, was eerst jarenlang uitgever en vervolgens kunstambtenaar bij OCW, voordat hij in 2004 directeur werd van de Amsterdamse Athenaeum Boekhandel. Als auteur publiceerde hij een roman, verhalen en gedichten, alsmede diverse essayistische boeken. In 2015 promoveerde hij in Leiden in de Geesteswetenschappen op een dissertatie over 'de gevangenschap als literaire ervaring' (Het uur der waarheid, 2015).

Theodor Dunkelgrün

Theodor Dunkelgrün (1976) is historicus, verbonden aan de universiteit van Cambridge. Hij bezocht het Christelijk Gymnasium Sorghvliet te Den Haag, studeerde in Leiden, Chicago, Princeton en Oxford, en promoveerde in 2012 aan de universiteit van Chicago op een dissertatie over de Antwerpse Polyglotbijbel en het Renaissance Humanisme. Naast wetenschappelijk werk publiceerde hij ook (in De Gids) essays en vertalingen van gedichten uit het Hebreeuws.

Related titles