Amsterdam University Press
God, iets of niets?
Title
God, iets of niets?
Subtitle
De postseculiere maatschappij tussen 'geloof' en 'ongeloof'
Price
€ 9,99
ISBN
9789048533046
Binding
eBook ePub
Number of pages
312
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm
Also available as
Paperback - € 20,99

Reviews

Smedes geeft een veelzijdig en actueel beeld van het 'probleem' van de secularisatie. Hij heeft zich uitstekend in het internationale debat verdiept en petje af voor zijn overzichtelijke analyse en gewetensvolle ordening van al die soms bijzonder abstract-diepzinnige denkers. Zijn bouwwerk zal heus niet alle gesomber over de secularisatie stoppen, maar zijn romantisch-optimistische kijk erop frist de discussie wel even lekker op. - ****, Trouw

Taede Smedes

God, iets of niets?

De postseculiere maatschappij tussen 'geloof' en 'ongeloof'

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Het religieuze landschap in Nederland is de afgelopen vijftig jaar in hoog tempo veranderd. Mensen geloven niet minder, maar wel anders. Er is al enkele jaren een trend zichtbaar waarbij mensen religieus 'winkelen' en 'bricoleren', dus elementen uit verschillende religieuze tradities combineren. Dit is typisch voor onze hedendaagse 'vloeibare samenleving' waarin grenzen vervagen en categorieën versmelten.

Er zijn mensen die een houding hebben van believing without belonging, zij geloven in iets hogers zonder zich te willen committeren aan een specifieke religieuze traditie. Zij nemen uit verschillende religieuze tradities wat ze aantrekkelijk vinden en waar ze zich goed bij voelen, en voegen dit samen tot een persoonlijk gekleurde en tamelijk veranderlijke levensbeschouwing.

Er zijn ook atheïstische 'zinzoekers' die zich religieus noemen, maar die ieder idee van een bovennatuurlijke God verwerpen. Bijvoorbeeld de groep van 'religieuze naturalisten', vaak natuurwetenschappers die een spiritualiteit aan de natuur of aan hun wetenschappelijke activiteiten ontlenen, maar gebruikmaken van taal uit de christelijke traditie. Ze spreken bijvoorbeeld over de wereld als 'heilig'. Smedes laat aan de hand van voorbeelden in dit boek zien dat door deze dynamiek traditionele categorieën van 'gelovig' en 'ongelovig' veelal niet langer adequaat blijken.

€ 9,99
+ Order this e-Book
Author

Taede Smedes

Taede A. Smedes is godsdienstfilosoof, theoloog en publicist. Sinds 2012 werkt hij als freelance journalist en schrijft hij onder meer voor het Nederlands Dagblad en de Volkskrant. Bij Amsterdam University Press verscheen eerder God, iets of niets? De postseculiere maatschappij voorbij geloof en ongeloof (2e druk, 2016), dat genomineerd was voor beste theologische boek van het jaar.

Related titles