De regiekamer van de literatuur
Title
De regiekamer van de literatuur
Subtitle
Een eeuw Meulenhoff 1895-2000
Price
€ 34,99
ISBN
9789057308666
Format
Paperback
Number of pages
200
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 x 1.7 cm
Also available as
eBook ePub - € 19,99

Frank de Glas

De regiekamer van de literatuur

Een eeuw Meulenhoff 1895-2000

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Uitgeverij Meulenhoff heeft zich in de loop van de twintigste eeuw ontwikkeld tot een cultureel A-merk. Het fonds telde auteurs als Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Philip Roth, Julio Cortázar en Louis Ferdinand Céline. Gezichtsbepalende Nederlandse auteurs waren J.M.A. Biesheuvel, Adriaan van Dis, Renate Rubinstein en Jan Siebelink. Zij waren de opvolgers van eerdere succesvolle schrijvers als Arthur van Schendel, Bertus Aafjes, Anna Blaman, Hubert Lampo en de jonge Jan Wolkers.

Frank de Glas biedt een kijkje achter de schermen van deze uitgeverij. Hij gaat na, welke auteurs vóór en na de Tweede Wereldoorlog de ruggengraat van het Meulenhoff fonds vormden. Hij laat zien hoe de bedrijfsleiding door de jaren heen de koers bijstuurde, successen voortzette en mislukte plannen bijstelde. Om auteurs en titels onder de aandacht te brengen bedacht de uitgeverij uitgekiende exploitatiestrategieën: met reeksen, herdrukken, pocketedities, gebundelde uitgaven, coproducties met andere uitgeverijen of Verzameld Werk-edities. Ook werkte Meulenhoff samen met verenigingen en musea, nam tijdschriften over of stootte ze weer af. Hoofdrolspelers hierin waren onder anderen de visionaire oprichter J.M. Meulenhoff, de latere Arbeiderspers-uitgever Theo Sontrop en de getalenteerde maar jong gestorven Willem Bloemena.

Dit boek laat ook zien hoe de boekenuitgeverij in de laatste decennia sterk veranderde en meer en meer onderdeel van de entertainmentindustrie is geworden.
lup=printpartner=