Aan de vooravond van de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 was ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking particulier verzekerd tegen ziektekosten. Nederland had hiermee in relatief opzicht de grootste particuliere ziektekostenverzekeringssector van Europa. Toch was de positie van particuliere ziektekostenverzekeraars in het Nederlandse zorgverzekeringssysteem nooit onomstreden.
In Recht of schade schetst Robert Vonk de ontwikkeling van het Nederlandse zorgverzekeringssysteem vanuit het perspectief van de outsider: het particuliere ziektekostenverzekeringsbedrijf. Zij dansten vrijwel de hele twintigste eeuw op het slappe koord, zoekend naar een zo optimaal mogelijk evenwicht tussen publieke en private belangen. Bovendien moesten verzekeraars opereren in een systeem vol contradicties, ambivalenties en tegengestelde belangen.
In de Nederlandse gezondheidszorg was (en is) niets wat het op het eerste gezicht lijkt te zijn. De overheid stelde regels, maar kon deze nauwelijks effectief afdwingen. Ziekenfondsen waren niet vies van commerciële uitstapjes, terwijl commerciële ziektekostenverzekeraars winst lang niet altijd belangrijk vonden. Het zijn deze tegenstellingen die de geschiedenis van de particuliere ziektekostenverzekering in Nederland tot een fascinerend geheel maken; een geschiedenis die bovendien inzicht geeft in de veranderende opvattingen over solidariteit, recht op zorg, de grenzen van maatschappelijk ondernemerschap en de vaak opzettelijk poreus gehouden scheidslijn tussen staat en markt.