Amsterdam University Press
Verhalen in vergulde lijsten
Title
Verhalen in vergulde lijsten
Subtitle
Bijbelse en mythologische schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten
Price
€ 34,95
ISBN
9789462981485
Binding
Paperback
Number of pages
312
Publication date
Dimensions
26 x 21 cm

Lyckle de Vries

Verhalen in vergulde lijsten

Bijbelse en mythologische schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

De schilderkunst van de Gouden Eeuw wordt al lange tijd geroemd, maar dat geldt pas sinds kort ook voor de historieschilderkunst uit die tijd. Inmiddels maken de historiestukken van Rembrandt, Goltzius, Lastman, Ter Brugghen en De Lairesse deel uit van de canon van de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Hun doeken met Bijbelse en mythologische voorstellingen worden nu even hoog aangeslagen als de stillevens, landschappen en genretaferelen uit die tijd.

Verhalen in vergulde lijsten is het eerste samenhangende overzicht van de historieschilderkunst. Historieschilders vertelden verhalen met verf en penseel. Honderd schilderijen van de belangrijkste vertegenwoordigers van dit genre staan centraal, waarbij steeds de nadruk ligt op de manier waarop de schilders hun vertellingen over het voetlicht brengen. De lezer wordt uitgenodigd mee te denken met de keuzes die de schilder tijdens zijn werk heeft gemaakt.

Verhalen in vergulde lijsten leert de kunstliefhebber beter kijken naar schilderijen en biedt hem inzicht in de bedoelingen en werkwijzen van de schilders uit de Gouden Eeuw. Maar bovenal is het boek een pleidooi vóór de historieschilderkunst.

Dit boek verschijnt in mei 2016 eveneens in het Engels als Stories in Gilded Frames (ISBN 978 94 6298 147 8).

€ 34,95
+ Order this book
Author

Lyckle de Vries

Lyckle de Vries was educated at Groningen University, where he later also taught art history from 1970 until 2000. He was a fellow of N.I.A.S., Wassenaar in 1981 and 1994-1995, and a scholar of the J. Paul Getty Center for the History of Art and the Humanities, Santa Monica (CA) in 1986-1987. In 1997, he was an Art Council Professor in the department of Art History, U.C.L.A.

Related titles