Amsterdam University Press

Ook getest op vrouwen

M. Glezerman
Title
Ook getest op vrouwen
Subtitle
Naar een genderrevolutie in de geneeskunde
Price
€ 23,99
ISBN
9789462987432
Format
Paperback
Number of pages
320
Publication date
Dimensions
14 x 21.5 cm

Reviews

Dit boek, waarvan de hoofdstukken afzonderlijk zijn te lezen, is een heuse aanrader. Voor vrouwen én mannen.
- KIJK

Ik lees dit boek haast als een thriller. Het is de hoogste tijd dat we de geneeskunde naar de 21ste eeuw brengen.
- Amos Oz

Een informatief boek over een onderwerp dat nog te weinig bestudeerd is.
- The Sunday Times

M. Glezerman

Ook getest op vrouwen

Naar een genderrevolutie in de geneeskunde

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Wist je dat vrouwen zestig procent meer kans hebben op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen? Ze worden bijvoorbeeld sneller misselijk als ze pijnstillers nemen, en dus zijn ze minder geneigd om die te nemen. En slaappillen blijven langer werken in een vrouwenlichaam dan in een mannenlijf. Daardoor is de kans groter dat een vrouw ’s ochtends nog slaapdronken achter het stuur zit en een aanrijding veroorzaakt.

Het typische beeld van een hartaanval is dat van een man die hevige pijnscheuten heeft in borstkas, schouders en armen. Bij veel vrouwen manifesteert een hartaanval zich helemaal anders, dus gaat een vrouw met haar symptomen minder snel naar de dokter. En zelfs als ze dat wel doet, is de kans tot vier keer zo groot dat ze zonder de juiste diagnose naar huis wordt gestuurd.

Eeuwenlang zijn artsen ervan uitgegaan dat vrouwen een ‘light’-versie van het mannenlichaam zijn en dat je dus prima de geneesmiddelen en behandelmethodes die in hoofdzaak voor mannen worden ontwikkeld op vrouwen kunt toepassen. Pas de laatste twintig jaar groeit het besef dat dit allerminst het geval is, en zelfs gevaarlijk kan zijn.
€ 23,99
+ Order this book
Author

M. Glezerman

Marek Glezerman is een Israëlische obstetricus en gynaecoloog. Hij is gepensioneerd hoogleraar aan de Universiteit van Tel Aviv en was daar hoofd van het Gender Instituut. Ook is hij bij het Rabin Medical Center hoofd geweest van het Helen Schneider Hospitaal voor Vrouwen. Hij heeft eerder boeken gepubliceerd over dit onderwerp.