Fundamentalisme
Title
Fundamentalisme
Subtitle
Een zoektocht naar identiteit
Price
€ 25,99
ISBN
9789462989580
Format
Paperback
Number of pages
216
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 cm
Table of Contents
Show Table of ContentsHide Table of Contents
VOORWOORD INLEIDING TIEN STELLINGEN OVER FUNDAMENTALISME OPBOUW VAN HET BOEK 1. FUNDAMENTALISME: DE WORTELS, DE STAM EN HET GEBIE 1.1 Kenmerken van fundamentalism 1.2 Religieus en seculier gewel 1.3 Onderliggende motieven en effecte 1.4 Verklaringen van fundamentalism 2. DE JANUSKOP VAN DE MODERNITEIT 2.1 Onbeheersbare ontwikkeling 2.2 Koloniaal beheer 2.3 Strijd om de staat 2.4 Falende staten 3. ONTMANTELING VAN HET MIDDEN-OOSTEN 3.1 De kracht van machtspolitiek 3.2 Politiek krachtenveld 3.3 Het beloofde land 3.4 Geopolitieke erosie 4. FUNDAMENTALISME ALS IDEOLOGIE 4.1 Religie en moderniteit 4.2 Transformatie van tradities 4.3 Familiaire overeenkomsten 5. DE GEMANKEERDE MENS 5.1 Vijandbeelden 5.2 Sektes en identiteit 5.3 De geradicaliseerde mens 5.4 Ontbinding van identiteit 6. DE CONSERVATIEVE REVOLUTIE 6.1 Ontheemding van de leefwereld 6.2 De conservatieve voorhoede 6.3 Verkleuring van het politieke landschap 6.4 Populisme zonder het volk 6.5 Onze cultuur is beter 7. DE WERELD IN DE WIJK 7.1 Fundamentalisme in retroperspectief 7.2 Geopolitieke Boemerang 7.3 De wijk als microwereld 7.4 Radicalisering als politieke strategie 7.5 De gefragmenteerde samenleving DANKWOORD PUBLICATIES AUTEUR

L.A Van der Borg

Fundamentalisme

Een zoektocht naar identiteit

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Dagelijks worden we overspoeld met nieuws over fundamentalistische bewegingen die aanslagen plegen. We zijn geprogrammeerd om te denken dat de islam weer toeslaat. Ook als er geen aanslagen zijn, voelen we ons bedreigd: door vrouwen die hoofddoeken dragen en door mannen met baarden die moskeeën bezoeken.

Wat is er met onze samenleving aan de hand dat we een grote behoefte aan een vijandbeeld hebben? Zijn de problemen in onze samenleving opgelost als er geen mensen met een andere cultuur meer wonen? In alle religieuze en seculiere bewegingen komen groepen met fundamentalistische opvattingen voor. Eenzijdig wijzen naar de islam als grote boosdoener leidt niet tot inzicht in maatschappelijke processen.

In een brede historische analyse worden de wortels en verschijningsvormen van het fundamentalisme ontdekt. Fundamentalisme wordt hier opgevat als een gesloten denksysteem met absolute waarheidsopvattingen die, desnoods met geweld, aan andersdenkenden wordt opgelegd.

Bekijk hier het introductiefilmpje
€ 25,99
+ Order this book
Author

L.A Van der Borg

Studeerde sociologie aan de universiteit van Amsterdam en werkt als lector bij de Hogeschool Rotterdam. Hij publiceerde in 2016, De Sociale Interventie Staat

Related titles