Amsterdam University Press
Vreemd vertrouwd
Title
Vreemd vertrouwd
Subtitle
De middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld
Price
€ 19,99
ISBN
9789462989665
Binding
Hardback
Number of pages
224
Publication date
Dimensions
25 x 19.5 cm

Reviews

"de liefde voor het vak, die op bijna alle bladzijden voelbaar is, heeft Vreemd Vertrouwd tot een heel informatief, mooi geschreven en zorgvuldig geïllustreerd boek gemaakt" - MADOC, tijdschrift over de middeleeuwen

Jozef Janssens

Vreemd vertrouwd

De middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Wat roept het woord ‘Middeleeuwen’ bij ons op? Kastelen en ridders in harnas? Jonkvrouwen die smachtend luisteren naar troubadoursliederen? Kruistochten en wapengekletter? Magie en bijgeloof? Of zijn dat onze (verkeerde) interpretaties van de werkelijkheid?

In Vreemd vertrouwd dompelt Jozef Janssens ons onder in de rijke literaire erfenis van de Middeleeuwen en leren we anders kijken naar die boeiende tijd: over Walewein en Koning Artur tot Van den vos Reynaerde en de legende van Beatrijs, over auteurs als Jacob van Maerlant en Diederic van Assenede, over rosse schurken en de liefde voor de favoriete kleur blauw, over literair erfgoed dat voor de verkeerde kar wordt gespannen om iets te willen bewijzen, over inzichten die bij nieuwe vondsten van literaire fragmenten weerlegd worden.

De titel van dit boek vertelt nog iets meer. De middeleeuwse ideeënwereld is niet enkel vreemd en vertrouwd, ze is ook vreemd vertrouwd. Deze oxymoron is bedoeld. Hoe verrast we soms — vaak terecht — staan te kijken van sommige middeleeuwse verschijnselen, het blijft toch ook oppassen dat we die verbazing niet opvullen met projecties van onze dromen, verzuchtingen en verwachtingen, en zo onze eigen, persoonlijk gefotoshopte Middeleeuwen creëren.

€ 19,99
+ Order this book
Author

Jozef Janssens

Joseph Janssens is the Vice-Rector of the KUBrussel, led the team that was responsibile for the "felopgemerkte" fac-simile edition of "Reynard the Fox. The Comburgse Handwriting" (Davidsfonds, 1991).

Related titles