Amsterdam University Press
Het hart op de tong
Title
Het hart op de tong
Subtitle
Emoties in de politiek
Price
€ 30,99
ISBN
9789463723312
Format
Paperback
Number of pages
284
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 cm

Het hart op de tong

Emoties in de politiek

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Meer dan ooit dragen burgers het hart op de tong. Denk aan hun woede als politici vluchtelingen in hun gemeente willen opnemen of aan de heftige taferelen rondom Zwarte Piet. Over het algemeen worden deze emotionele uitingen met bezorgdheid bekeken. Is dit terecht? Wat is de rol van emoties precies, en hoe verhouden zij zich tot de rede? Is de verhouding tussen emotie en rede daadwerkelijk verschoven? En zo ja, hoe zit dat precies? In deze bundel onderzoeken filosofen, sociologen en historici de complexe rol van emoties in de Nederlandse politiek. Hoe vertolken politici de woede van burgers over de gaswinning in Groningen? Waarom spelen wraak en verontwaardiging een grotere rol in de discussie over het straffen van criminelen? Welke rol speelt hoop in de manier waarop beleidsmakers bijstandsontvangers aan het werk proberen te krijgen? Hoe worstelen klanten van voedselbanken met schaamte en schuid? Hoe laten zowel populisten als hun tegenstanders zich door angst leiden? Kan ressentiment een positieve kracht zijn? Alle essays laten zien dat emoties geen bijverschijnsel zijn van de politiek, maar haar vorm geven, ten goede of ten kwade. Gevoelens vormen de hartslag van de politiek en zonder emoties valt de democratie niet te begrijpen.
€ 30,99
+ Order this book
Editors

Sjaak Koenis

Sjaak Koenis is als hoofddocent verbonden aan de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht.Hij publiceerde eerder over de rol van gemeenschap en cultuur in het publieke debat. In november 2016 verscheen De januskop van de democratie; over de bronnen van boosheid in de politiek, Van Gennep, Amsterdam.

Tsjalling Swierstra

Tsjalling Swierstra is lecturer philosophy at the Faculty of Culture and Society at the University of Maastricht

René Gabriëls

René Gabriëls is als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Hij publiceerde over onder meer armoede, integratie van migranten en democratie.