Amsterdam University Press
Buitengewone vrouwen
Title
Buitengewone vrouwen
Subtitle
In de voetsporen van Aletta Jacobs
Price
€ 20,99
ISBN
9789463724807
Binding
Hardback
Number of pages
288
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Alies Pegtel

Buitengewone vrouwen

In de voetsporen van Aletta Jacobs

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

In haar zwartste scenario ziet Aletta Jacobs zichzelf als een ongehuwde dame uit Sappemeer ‘met een handwerkje achter de horretjes zitten gluren’. Dus schrijft ze een brief aan Thorbecke met het verzoek aan de universiteit te mogen studeren. Ze wordt in 1871 de eerste vrouwelijke student in Nederland. Enkele tientallen jaren later komen de allereerste afgestudeerde vrouwen bij elkaar. Ze beginnen in 1918 met een Vereeniging van Gestudeerde Vrouwen, de latere vereniging van vrouwen met hogere opleiding VVAO. Het zijn dames van stand, excellente wetenschapsters, vaak ongehuwd en volledig toegewijd aan hun vak. Ze slagen erin zich te handhaven in de universitaire mannenwereld, in een tijd waarin men denkt dat geleerdheid en vrouwelijkheid onverenigbaar zijn.

Sindsdien is een eeuw verstreken. Er studeren inmiddels meer meisjes dan jongens. Hoewel er veel is veranderd, is er ook veel hetzelfde gebleven. Hoe kan het dat vrouwen maar mondjesmaat doordringen tot de top van de universiteiten en bedrijven? Waarom krijgen ze nog altijd minder betaald dan mannen?

Formidabele vrouwen zijn lid geweest van de VVAO, onder wie Aletta Jacobs, Johanna Westerdijk, Marga Klompé en Els Borst. Zij maakten de weg vrij voor de vrouwen die na hen kwamen. Een eeuw vrouwengeschiedenis in 13 portretten.

€ 20,99
+ Order this book
Author

Alies Pegtel

Alies Pegtel is historicus en journalist. Ze schrijft onder andere voor Opzij, Historisch Nieuwsblad en Maarten! Eerder schreef ze een biografie over Neelie Kroes en een over Haya van Someren-Downer

Related titles