Amsterdam University Press
Dolf van den Brink
Title
Dolf van den Brink
Subtitle
Een hoofd voor cijfers en een hart voor kunst
Price
€ 29,99
ISBN
9789463725422
Binding
Hardback
Number of pages
788
Publication date
Dimensions
26.5 x 19.5 cm
Discipline
History

Joan Hemels (ed.)

Dolf van den Brink

Een hoofd voor cijfers en een hart voor kunst

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Dr. R.E.M. (Dolf) van den Brink (1919-1997) is misschien wel de markantste uitgever van de twintigste eeuw. Met een hoofd voor cijfers heeft de 'man van Elsevier' tussen 1944 en 1980 een internationale uitgeverij opgebouwd. Met een hart voor kunst heeft hij als gangmaker van Singer Laren naam gemaakt. Het uitgeverijbedrijf en het boekenvak in zijn geheel danken aan deze bestuurder initiatieven die tot op de dag van vandaag doorwerken.

Dolf van den Brink was 'een vat vol tegenstrijdigheden'. Als bouwer van het Huis Elsevier blonk hij niet uit in dienend leiderschap zoals dat tegenwoordig wordt aangeprezen. Tegelijkertijd gaf hij steeds weer blijk van het dienen van de samenleving, de gemeenschap van Laren voorop. Hij was geen allemansvriend, maar trouw wanneer eenmaal sprake was van vriendschap. Voor prestaties van anderen had hij respect en dat liet hij ook royaal blijken. Behalve waardering viel hem ook kritiek ten deel. Hij kon ermee leven en ging onverstoord voort op weg naar het doel dat hem voor ogen stond.

De aan Dolf van den Brink gewijde bundel is een bijzonder fraai vormgegeven monument waarin hij een eeuw na zijn geboorte in woord en beeld wordt geeërd. Een veelheid aan auteurs schreef vanuit verschillende invalshoeken over de persoon en het werk van een veelzijdige protagonist. Het resultaat is een genuanceerd en kritisch beeld van diens leven en werken.

€ 29,99
+ Order this book
Editor

Joan Hemels

Joan Hemels is a Professor of Communication Science at Universiteit van Amsterdam.

Related titles