Amsterdam University Press

Bart de Koning - Vriendjespolitiek wint Anti Fraude Award 2018

Tijdens het Fraude Film Festival is donderdag de Anti Fraude Award uitgereikt. Bart de Koning heeft met zijn boek ‘Vriendjespolitiek: Fraude en corruptie in Nederland’ de prijs in ontvangst mogen nemen.

Tijdens het Fraude Film Festival is op donderdag 4 oktober de Anti Fraude Award aan Bart de Koning uitgereikt. De Koning heeft vanwege zijn boek ‘Vriendjespolitiek: Fraude en corruptie in Nederland’ deze prestigieuze prijs in ontvangst mogen nemen.

De award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die zich inzetten om fraude tegen te gaan. De Koning schrijft voor onder andere de Correspondent en Vrij Nederland, maar dook nu voor Follow the Money verder in op fraude in Nederland. Het is een land dat niet bekendstaat om vriendjespolitiek, corruptie of fraude. Toch komen er de laatste tijd steeds meer zaken naar boven waaruit het tegendeel blijkt. De toename in dergelijke kwesties, brengt gevaren met zich mee voor onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger, beschrijft De Koning in zijn boek.

In het boek draait het niet enkel om de fraude, ook de handhaving ervan neemt De Koning onder de loep. De focus in de handhaving wordt veelal gelegd op kleinere, individuele vormen van fraude, zoals bijstandsfraude. Ondanks het belang van dergelijke kwesties, is er volgens De Koning meer aandacht nodig voor andere, meer grootschalige fraudepraktijken. Zijn uitgebreide analyse wordt door de jury gezien als een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie voor anderen.

dinsdag 9 oktober 2018