Amsterdam University Press

In Memoriam Rixt Runia

Rixt Runia is op 6 oktober 2020 overleden

Rixt heeft voor Amsterdam University Press als uitgever een heel nieuw studieboekenfonds opgebouwd, als juridisch adviseur alle contracten gemaakt in alle mogelijke varianten en geadviseerd bij overnames, en als HR manager geholpen bij beoordelingen, bij ontslagen, bij aanstellingen, bij sollicitaties en bij de inrichting van de organisatie. Ze was vertrouweling voor alle collega’s.

Rixt was bij tijden streng en kon niet tegen geen verantwoordelijkheid nemen. Ze kende altijd wel iemand die we nodig zouden kunnen hebben. Ze wist veel, kon veel, deed veel en was slim. Ze was kritisch, loyaal, gedreven, hield van vrijheid en gaf graag tegenspraak. Ik zag haar iedere week en we hadden ook vaak in het weekend contact. Vanaf februari 2013, zeven jaren en acht maanden. Dat is de periode dat we met elkaar met veel plezier optrokken en zij voor Amsterdam University Press heeft gewerkt: een lange, maar veel te korte tijd.

Dat dat nu abrupt is afgelopen is niet wat ik me had voorgesteld en dat is niet wat Rixt zich had voorgesteld. Ze was kwetsbaar en stevig tegelijk, ze was een beetje gek ook altijd. Ze gaf graag advies. Daar was ze goed in net als in veel andere dingen ook.

Tot letterlijk het laatst toe heeft ze zich voor de uitgeverij ingezet en heeft in de afgelopen periode haar werkzaamheden successievelijk aan anderen overgedragen.

We zullen haar erg missen.

Namens alle collega’s van Amsterdam University Press

Jan-Peter Wissink

dinsdag 6 oktober 2020