Walewein
Titel
Walewein
Prijs
€ 17,99
ISBN
9789048508433
Uitvoering
eBook PDF (Adobe DRM)
Aantal pagina's
120
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Ook beschikbaar als
Paperback - € 19,99
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Tekst in context - 3 Inhoudsopgave - 6 Voor je begint... - 7 Vanden conic Arture - 10 1 De Schildknaap - 16 2 Koning voor altijd - 27 3 De Rode Ridder - 33 4 'Ik wil ridder worden!' - 44 5 Verliefd! - 51 6 Liefde in de Mideeleeuwen - 61 7 De Hertog - 65 8 De middeleeuwse wereld - 77 9 De vos Roges - 82 10 De Roman van Walewein - 95 11 Een verrassend slot - 103 Voor wie meer wil... - 105 Vragen en opdrachten - 107 Verantwoording - 115 Begrippenlijst - 117

Hubert Slings, Frits van Oostrom (red.)

Walewein

Dit zevende deel in de reeks Tekst in Context presenteert vijf grote ridderavonturen waarin Walewein de hoofdrol speelt. Deze avonturen zijn afkomstig uit de middeleeuwse Roman van Walewein (geschreven rond 1260) die wordt beschouwd als de allermooiste Nederlandse Arturroman. In dit middeleeuwse verhaal moet Walewein voor koning Artur een magisch schaakbord gaan zoeken. Nauwelijks heeft hij het kasteel verlaten of hij bevindt zich midden in allerlei avonturen. Zo vraagt een jonge ridder zijn hulp, redt hij een jonkvrouw uit de handen van haar ontvoerder, overleeft hij amper een gevecht met een stel draken en moet hij ten slotte voor de oude koning Amoraen een jonge bruid gaan halen.

De vijf avonturen in Walewein worden gekenmerkt door spanning, sensatie en liefde, elementen waar het middeleeuwse publiek zo dol op was. Bovendien leren de ridderlijke aristocraten met dit verhaal ook de nieuwe hoofse beschavingsidealen kennen en kunnen ze zich spiegelen aan de deugden en het gedrag van de hoofse ridder. Walewein is immers de beste ridder van koning Artur. Hij is vriendelijk in de omgang, toont respect voor vrouwen, heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, kan beschaafd converseren, en zelfs in moeilijke situaties weet hij zich kalm te gedragen. Maar .... als het erop aankomt, kan Walewein ook formidabel vechten!

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

John Verbeek

John Verbeek is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.

Noor Bloem

Noor Bloem is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.

Petra Barendregt

Petra Barendregt is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.
Redacteurs

Hubert Slings

Hubert Slings is neerlandicus, mediëvist en literatuurdidacticus. Sinds 2007 is hij directeur van stichting entoen.nu.

Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Tevens is hij de voormalige voorzitter van de KNAW.

Gerelateerde boeken