Van Poe tot Pooh
Titel
Van Poe tot Pooh
Subtitel
Illustreren om je penselen te kunnen betalen?
Prijs
€ 7,99
ISBN
9789048512713
Uitvoering
eBook PDF (Adobe DRM)
Aantal pagina's
30
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
14.9 x 21 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Van Poe tot Pooh - 2 Driehoeksverhouding: kunst en illustratie - 6 Driehoeksverhouding: illustratie en literatuur - 13 Geïllustreerde fictie: 1. geen samenwerking, - 14 Geïllustreerde fictie: 2. illustrator=schrijver - 19 Geïllustreerde fictie: 3. nauwe samenwerking - 21 Noten - 28 Bibliografie - 30

Saskia de Bodt

Van Poe tot Pooh

Illustreren om je penselen te kunnen betalen?

Tijdens haar oratie gaat Saskia de Bodt na hoe het vak van illustrator zich heeft ontwikkeld op het snijvlak van de kunst enerzijds en de literatuur anderzijds. Ze constateert hoe illustratie, vanwege het narratieve aspect, het in de kunstgeschiedenis altijd heeft moeten afleggen tegen de autonome kunst. En hoe literatuurhistorici en filologen het woord altijd boven het beeld hebben gesteld. De Bodt geeft invalshoeken en aanknopingspunten voor onderzoek in dit nieuwe vakgebied. Aan de hand van onder meer de illustraties bij de sprookjes van Andersen en de fantastische verhalen en gedichten van Edgar Allan Poe toont ze aan dat juist het beeld bij teksten onverwachte informatie kan opleveren, bijvoorbeeld over beeldvorming in een bepaalde tijd. Omdat illustraties doorgaans een groter publiek bereiken dan autonome kunst, is hun invloed groter, al is die niet altijd even gemakkelijk meetbaar. De Bodt stelt de vraag of het niet vooral de plaatjes zijn die klassieke verhalen als Alice in Wonderland, de Grote Vriendelijke Reus en Jip en Janneke zo lang actueel houden. Beeld is universeler, veroudert minder snel dan tekst. Bijna niemand leest nu nog Vondel in de oorspronkelijke taal, maar we staan wel collectief voor het werk van Rembrandt en tijdgenoten. Wordt het niet eens tijd dat we op school behalve ‘tekst verklaren' ook ‘beeld lezen' krijgen? Met haar studenten hoopt De Bodt de komende jaren aan een serieuze geschiedenis van de illustratie in Nederland en Vlaanderen te werken.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Saskia de Bodt

Saskia de Bodt is bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam (vanwege de Fiep Westendorp Foundation) en is werkzaam als universitair docent bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.