Focus op functies
Titel
Focus op functies
Subtitel
Uitdagingen voor een toekomstbestendig mediabeleid
Prijs
€ 32,99
ISBN
9789053567333
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17.5 x 25 cm

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Focus op functies

Uitdagingen voor een toekomstbestendig mediabeleid

Voor een gezonde democratie is een gevarieerd en toegankelijk media-aanbod van groot belang. Radio, televisie, kranten en tijdschriften spelen immers een belangrijke rol in de maatschappelijke informatievoorziening, het publieke debat, de cultuur, de vrijetijdsbesteding en de ontspanning. Het mediabeleid van de regering is er daarom op gericht een veelzijdig, kwalitatief hoogwaardig en onafhankelijk media-aanbod te garanderen, dat toegankelijk is voor alle bevolkingsgroepen waar ook in het land.
De laatste jaren is het medialandschap echter sterk aan het veranderen: het internet rukt op, het onderscheid tussen verschillende media vervaagt en de consument bepaalt zijn keuze op een levendige market van vele verschillende aanbieders.
In Focus op functies brengt de WRR advies uit aan de regering om daarmee de doelstellingen van het mediabeleid op een toekomstbestendige wijze op een lijn te brengen met de (verwachte) veranderingen in het medialandschap. In het slothoofdstuk wordt dieper ingegaan op de rol van de publieke omroep daarin.

Dit rapport is ook in het Engels verschenen: Media Policy for the Digital Age.

Tegelijkertijd met het rapport is Trends in het medialandschap. Vier verkenningen verschenen waarin de belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomst van het medialandschap in vier deelterreinen (economie, techniek, recht en sociaal-culturele ontwikkelingen) worden beschreven.