In tekst gevat
Titel
In tekst gevat
Subtitel
Inleiding tot een kritiek van representatie
Prijs
€ 41,99
ISBN
9789053568552
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
206
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
16 x 24 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Inhoud - 8 Inleiding - 12 H. 1: Sekse en structuuranalyse - 16 H. 2: Intertekstualiteit - 29 H. 3: Intertekstualiteit en sekse - 49 H. 4: Ingebedde misogynie, receptie, deconstructie - 77 H. 5: Van literaire naar culturele studies - 96 H. 6: De pornografie van de representatie - 112 H. 7: Zwarte figuraties in witte teksten: deconstructie van witheid - 126 H. 8: De koloniale verbeelding - 135 H. 9: Het zwarte subject - 163 Bibliografie - 181 Verantwoording - 199 Personenregister - 200

Maaike Meijer

In tekst gevat

Inleiding tot een kritiek van representatie

Sekse en etniciteit impliceren fundamentele hiërarchieën in onze cultuur, die alle representatie doordesemen. Het zijn krachten die elke tekst van binnenuit besturen, conventies van representatie die zo vanzelfsprekend zijn, dat zij niet langer als conventies worden gezien. Dat verklaart waarom deze categorieën zo vaak als ‘natuurlijk’ worden beschouwd en daarmee in de analyse van cultuuruitingen over het hoofd worden gezien. Sekse en etniciteit impliceren echter niet minder dan een grammatica van verschil, volgens welke elke tekst en elk beeld van onze cultuur worden verbogen.

In tekst gevat is een inleiding tot een kritiek van representatie. Het is een toegankelijk boek, dat gevoed is door een aantal van de klassieke en eigentijdse cultuurwetenschappelijke methoden en theorieën. Deze worden helder en toepassingsgericht uitgelegd. Maaike Meijer richt zich daarbij vooral op de methodiek van de kritische cultuuranalyse. De lezer/es treft veel voorbeelden van systematisch uitgevoerde analyses aan. In elk hoofdstuk staan een of meer teksten centraal, die de auteur zowel onderhoudend als expliciet behandelt. Steeds gaat het om de vraag hoe het tekstanalytisch instrumentarium in concerto werkt. Het begrip ‘tekst’ wordt daarbij ruim opgevat: het omvat niet alleen canonieke teksten uit de Nederlandse literatuur, maar ook foto’s, drinkliedjes en reclame-uitingen.

Het Amsterdam Academic Archive is een initiatief van Amsterdam University Press. In de serie verschijnen (populair-)wetenschappelijke publicaties die niet meer leverbaar zijn, maar waarnaar nog wel vraag is in binnen- en buitenland.
€ 41,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Maaike Meijer

Maaike Meijer is neerlandicus en cultuurwetenschapper. Zij werkte van 1984 tot 1998 aan de Universiteit Utrecht bij Vrouwenstudies Letteren en is sinds 1998 hoogleraar aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht.