Risks in the Making
Titel
Risks in the Making
Subtitel
Travels in Life Insurance and Genetics
Prijs
€ 47,95 excl. BTW
ISBN
9789053569276
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
197
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Contents - 6 Preface - 8 Ch.1: Risky Business: The Collision of Genetics and Life Insurance - 10 Ch.2: "Genetics Is Not The Issue": Insurers on Genetics and Life Insurance - 28 Ch.3: Risky Bodies Stage I: Constituting the Underwriting Practice - 50 Ch.4: Risky Bodies Stage II: Governing by Numbers - 68 Ch.5: Risky Bodies Stage III: The Art of Underwriting - 98 Ch.6: Risky Bodies Future Stage? Risk Carriers and Risk Takers - 120 Ch.7: Towards Experimental Learning - 142 Glossary - 162 Notes - 166 Bibliography - 178 Index - 194

Ine van Hoyweghen

Risks in the Making

Travels in Life Insurance and Genetics

Aids, genetische manipulatie, stamceltransplantaties…. In een onzekere samenleving als de onze kan wetenschap niet altijd meer een afdoende antwoord bieden voor deze controverses. Ook het internationaal debat over het gebruik van genetica in verzekeringen is tot op heden speculatief en abstract. Dat is niet altijd vruchtbaar als het gaat om het bedenken van oplossingen.
Van Hoywegen zoekt in Making Risks. Travels in Life Insurance and Genetics naar een oplossing. In een poging nieuwe openingen te creëeren, vertrekt zij vanuit een empirisch-sociologische invalshoek, door de verzekeringswereld van binnenuit te bestuderen. Centraal staat de vraag hoe verzekeraars tot risicobepalingen komen en hoe criteria voor ‘normale’ of ‘abnormale’ risico’s worden gedefinieerd. Van Hoywegen kijkt naar de experimenten en evenwichtsoefeningen die verzekeraars uitvoeren om tot een bepaald keuringsbeleid te komen, als een werk van trial and error. Wie risicoselectie als constructiewerk ziet, creëert ruimte voor onderhandeling, verandering en het stimuleren van leerprocessen. Experimenteel leren en daarmee risico’s nemen, lijkt een oplossing om in verzekeringen om te gaan met de onzekerheden van genetica. Het boek voorziet in empirische argumenten voor een nieuw beleidsperspectief.
Auteur

Ine van Hoyweghen

Ine Van Hoyweghen studeerde sociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven waar ze haar proefschrift over genetica en verzekeringen verdedigde in 2004. Momenteel werkt ze als NWO post-doc onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.