Achter de voordeur
Titel
Achter de voordeur
Subtitel
Openbare geestelijke gezondheidszorg vanuit de GGD Amsterdam in de twintigste eeuw
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789085550969
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
124
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
INLEIDING HOOFDSTUK 1 Een zuinig beheerder Arie Querido en de sociale psychiatrie in de jaren dertig TOEN EN NU Ardan Miedema: 'Na ons is er niets meer' HOOFDSTUK 2 'Altijd een zwak voor de verdrukten' Theo Hart de Ruyter en de start van de Jeugdpsychiatrische Dienst (1946) TOEN EN NU Linda Dil: 'Elk vogeltje zien vliegen' HOOFDSTUK 3 'Busje komt zo' De pioniersjaren van de methadonverstrekking in Amsterdam (1975-1985) TOEN EN NU Karien de Ridder: 'Verslaafd zijn is gewoon zwaar' CONCLUSIE

Gemma Blok

Achter de voordeur

Openbare geestelijke gezondheidszorg vanuit de GGD Amsterdam in de twintigste eeuw

In 1916 ging de GG & GD Amsterdam zich richten op de stedelijke zorg voor 'krankzinnigen en maatschappelijk ongeschikten'. Tegenwoordig spreekt men van Openbare Geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) voor 'kwetsbare burgers'. Dit boek onderzoekt de wortels van dit type werk, dat zich afspeelt op het snijvlak van hulpverlening en overlastbestrijding.

Drie sleutelmomenten uit de geschiedenis van de Amsterdamse OGGZ staan centraal: psychiater Arie Querido en zijn pionierswerk in de sociale psychiatrie vanaf 1933; het ontstaan van de afdeling jeugdpsychiatrie in 1946 tegen de achtergrond van stedelijke bezorgdheid over 'jeugdige psychopathen'; en de eerste methadonbus die in 1979 ging rijden voor een 'zwerfgroep' van Surinaamse heroïneverslaafden.

Overlastproblemen waren steeds een impuls voor nieuwe zorginitiatieven. Zodoende resulteerde de wens van de stad om het gedrag van lastige burgers te reguleren, paradoxaal genoeg in een groeiende tolerantie voor hun afwijkende gedrag.
Auteur

Gemma Blok

Gemma Blok (1970) doceert Nederlandse Geschiedenis na 1800 aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van psychiatrie, verslavingszorg en drugsbeleid en publiceerde hierover onder meer Ziek of zwak. Geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland (2011).