Material Fantasies
Titel
Material Fantasies
Subtitel
Expectations of the Western Consumer World among the East Germans
Prijs
€ 47,95 excl. BTW
ISBN
9789089644008
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
282
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Material Fantasies - 2 Preface - 6 Contents - 10 Introduction - 12 Chapter 1 Fieldwork - 32 Chapter 2 Germany 1945: A Country in Ruins - 48 Chapter 3 The GDR: Future Promises - 64 Chapter 4 Material Realizations - 76 Chapter 5 The East German Dictatorship - 108 Chapter 6 Silenced Pasts - 136 Chapter 7 Western Promise - 162 Chapter 8 Shattered Illusions - 184 Conclusion - 216 Notes - 238 Bibliography - 266 Index - 278

Milena Veenis

Material Fantasies

Expectations of the Western Consumer World among the East Germans

In 1989 werden de nieuwsuitzendingen over de hele wereld gedomineerd door beelden van de Oost-Duitsers die de Berlijnse Muur overstaken naar West-Duitsland. De verwachtingen waren hooggespannen, eindelijk was een veilige oversteek naar het welgestelde West-Duitsland mogelijk, maar vooral behoorden welvaart en materialisme voor Oost-Duitsers nu ook tot de mogelijkheden. Maar wat verwachtten deze Oost-Duitsers precies te vinden aan de andere kant van de Muur? Waarom waren er tranen van vreugde toen ze voor het eerst in hun leven een West-Duitse winkel binnen konden stappen? En waarom waren zij bereid om meer dan 10 procent van hun gemiddelde maandloon te besteden aan een ananas?

Deze studie naar Oost-Duitse fantasieën over de materiële overvloed aan de andere kant van de muur, laat zien dat fantasie en ideologie communicerende vaten zijn, waarbij de een grote invloed heeft op het welslagen van de ander. Het boek vormt daardoor belangrijk voer voor sociologen.


Material Fantasies</ b> verscheen in de serie Technology and European History. De serie heeft tot doel de rol van technologie in de Europese geschiedenis in de negentiende en twintigste eeuw in kaart te brengen. Voor meer informatie over de serie, bekijk: www.tensionsofeurope.eu.
Auteur

Milena Veenis

Milena Veenis lectures in anthropology at the University of Amsterdam.
lup=printpartner=