Montessori democratie
Titel
Montessori democratie
Subtitel
Spanning tussen burgerparticipatie en de lokale politiek
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462981201
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
128
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
1. Inleiding 2. Onderzoeksmethode 3. Laat los! 4. Representativiteit best belangrijk 5. Samen aan tafel: informalisering van de politiek 6. Wat vindt de zwijgende meerderheid? Non-participanten aan het woord. 7. De Montessori-democratie: hoe nu verder?

Evelien Tonkens

Montessori democratie

Spanning tussen burgerparticipatie en de lokale politiek

Het gaat niet goed met onze democratie, volgens kenners. Maar er is één lichtpuntje en dat is de lokale inzet door burgers zelf. Waar burgers zelf hun handen uit de mouwen steken, ontstaat positieve energie. Aan gemeenteraad en bestuur vooral de taak om 'los te laten'. Deze studie kijkt naar een aantal plekken waar men de lokale democratie vernieuwt. Wat vinden betrokken burgers en politici ervan? En wat vinden mensen die met al dat hippe 'decentraliseren' niks te maken hebben? De opkomst van de doe-democratie leidt tot een nieuwe politieke werkelijkheid: de Montessori-democratie, met veel vrijheid voor eigen initiatief. De gemeenteraad trekt zich terug en de verhoudingen tussen burgers, bestuur en ambtenaren worden informeler. Fijn voor wie maatschappelijk handig is, maar om gewone mensen te vertegenwoordigen volstaat dit niet. Naast vrijheid voor de actievelingen blijkt ook vernieuwing van de representatieve politiek nodig.
Auteur

Evelien Tonkens

Mw. prof. dr. E. Tonkens is bijzonder hoogleraar Actief burgerschap, in het bijzonder de vraagstukken van competentieontwikkeling en toerusting aan de Universiteit van Amsterdam. Prof.dr. Evelien Tonkens is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, faculteit sociologie.