Amsterdam University Press
Gelukzoekers gestrand
Titel
Gelukzoekers gestrand
Subtitel
500 Duitse landverhuizers onderweg naar Brazilië, 1827-1829
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789463722667
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
286
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Discipline
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 29,99

Onno Boonstra, Friedrich Hüttenberger

Gelukzoekers gestrand

500 Duitse landverhuizers onderweg naar Brazilië, 1827-1829

In november 1827 vertrokken ruim 500 mannen, vrouwen en kinderen vanuit het arme zuidwesten van Duitsland naar Brazilië. Ze waren ervan overtuigd dat ze met open armen zouden worden ontvangen. Hun lange reis vol tegenslagen wordt door Boonstra en Hüttenberger levendig beschreven.
Het is een verhaal dat ons bekend in de oren klinkt. Aan de Nederlandse grens waren er onverwachte grenscontroles die de doorreis verhinderden. De landverhuizers hadden niet de juiste papieren en konden Nederland niet uit. Overheden zaten met de handen in het haar, profiteurs boden wrakke boten aan tegen woekerprijzen, gewone burgers hadden medelijden en brachten voedsel. Na vele beproevingen vetrokken ze. Een deel van de groep strandde vervolgens in Engeland en moest weer wachten. Toen ze na twee jaar eindelijk in Brazilië kwamen, was daar net een revolutie uitgebroken. Dit boek, vol aansprekende citaten, toont het doorzettingsvermogen van migranten die dromen van een gelukkiger bestaan.
€ 29,99
+ Bestel dit boek
Auteurs

Onno Boonstra

Onno Boonstra (Utrecht 1951) was van 1980 tot 2017 verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek gedurende die tijd had vooral betrekking op negentiende-eeuwse sociale en demografische geschiedenis en computermethoden voor historisch onderzoek.

Friedrich Hüttenberger

Friedrich Hüttenberger (Kaiserslautern 1943) studeerde Romaanse Talen, Engels en Geschiedenis aan de universiteiten van Saarbrücken en Nice, was docent in gymnasia in Duitsland en Zweden. Hij publiceerde veel over de geschiedenis van emigratie vanuit de Palts naar Hongarije, Noord-Amerika en Brazilië.