Het virus der betrokkenheid
Titel
Het virus der betrokkenheid
Subtitel
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis 1935-1989
Prijs
€ 64,95
ISBN
9789463724814
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
520
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Lijst van gebruikte afkortingen Lijst van tabellen en figuren Lijst van illustraties Woord vooraf Inleiding Hoofdstuk 1 Het kennisgebied van de sociale geschiedenis Hoofdstuk 2 Voorgeschiedenis Hoofdstuk 3 Vliegende start 1935-1940 Hoofdstuk 4 Vijandige overname 1940-1945 Hoofdstuk 5 Wederopbouw 1945-1965 Hoofdstuk 6 Groei, ingroei en fragmentatie 1965-1979 Hoofdstuk 7 Verzakelijking en verwetenschappelijking 1979-1989 Besluit Bijlage 1 Biografieën van belangrijke personen voor het IISG als organisatie Bijlage 2 Bestuursleden Stichting Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en KNAW Instituut Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, 1936 - 1989 Bijlage 3 Directies IISG 1935-1989 Bijlage 4 Professionalisering en diversificatie: tijdsbalk en diagram van de ontwikkeling van de onderdelen van de IISG-organisatie Bijlage 5 Wetenschappelijke output IISG in de vorm van bronnenpublicaties en monografieën Bijlage 6 Financieel overzicht IISG in tabel en grafieken Bijlage 7 Schematisch overzicht van de inhoud van de International Review of Social History 1956-1989 Bijlage 8 Kwantitatieve verhouding tussen vrouwen en mannen binnen het IISG personeel Gebruikte Bronnen Literatuur Index van persoonsnamen
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00

Huub Sanders

Het virus der betrokkenheid

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis 1935-1989

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis, zowel in het wetenschappelijk onderzoek als in het verzamelen en beheren van een unieke internationale collectie archieven. Dit boek onderzoekt de geschiedenis van het Instituut van 1935 tot 1989. Centraal staat de ontwikkeling van het Instituut in de richting van een steeds sterkere professionalisering. Een ontwikkeling in wisselwerking met een driehoek van externe invloeden: de politieke en maatschappelijke context; de ontwikkeling van sociale geschiedenis als academische discipline; en het institutionele en bestuurlijke kader. Het is het verhaal van betrokken historici en activisten, die het erfgoed van en uit de arbeidersbeweging en andere emancipatiebewegingen wilden veiligstellen en voor onderzoek beschikbaar maken. Het boek neemt de lezer mee naar spectaculaire reddingsacties van archieven en bibliotheken die bedreigd waren door de opkomst van Hitler, de ineenstorting van het IISG tijdens de bezetting, en de wonderbaarlijke terugkeer van de meeste collecties na de oorlog. Tijdens de wederopbouw volgde een zoektocht naar een plaats in de academische infrastructuur. Intern raakte het Instituut ontregeld tijdens de roerige jaren zestig en zeventig. In de jaren tachtig vond het IISG de weg naar verdere professionalisering zonder zijn oorspronkelijke bestaansrecht en drijfveren uit het oog te verliezen. Huub Sanders (1953) was tot zijn pensionering in 2019 wetenschappelijk medewerker collectievorming van het IISG, verantwoordelijk voor de collecties Beeld en Geluid en Internationale Organisaties, en hield zich onder andere bezig met de restitutie van archieven uit de voormalige Sovjet-Unie.
€ 64,95
+ Bestel dit boek
Auteur

Huub Sanders

Huub Sanders (1953) was tot zijn pensionering in 2019 wetenschappelijk medewerker collectievorming van het IISG, verantwoordelijk voor de collecties Beeld en Geluid en Internationale Organisaties, en hield zich onder andere bezig met de restitutie van archieven uit de voormalige Sovjet-Unie.