Amsterdam University Press
Geest en kosmos
Title
Geest en kosmos
Subtitle
Hoe houdbaar is de neodarwinistische visie?
Translator
Ingrid Ottevanger
Price
€ 5,99
ISBN
9789048524044
Binding
eBook ePub
Number of pages
144
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Reviews

"Nagel gebruikt krachtige argumenten en wat hij voorstelt is gewaagd, intrigerend en origineel."
The Philosophical Quarterly

"Een scherp en helder beargumenteerde stellingname tegenover het hedendaagse natuurwetenschappelijke wereldbeeld."
The Wall Street Journal

"Een dapper, tegendraads boek."
The New York Times

Thomas Nagel

Geest en kosmos

Hoe houdbaar is de neodarwinistische visie?

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Over één ding zijn de meeste natuurwetenschappers het eens: het beeld dat de natuurwetenschappen van de wereld schilderen, is in essentie correct en alles wat bestaat kan in principe met hun methoden worden verklaard. En inderdaad, de vooruitgang die met deze materialistische standaardtheorie is geboekt is indrukwekkend. Maar er zijn blinde vlekken: de menselijke geest bijvoorbeeld heeft tot nu toe geen plek in deze theorie gekregen.

Thomas Nagel gaat in Geest en kosmos: Hoe houdbaar is de neodarwinistische visie? tot de aanval over op de gevestigde natuurwetenschappelijke wereldbeschouwing. Dat wat de menselijke geest kenmerkt - bewustzijn, denken, waarden - laat zich niet reduceren, en al helemaal niet tot natuurwetten. Daarom blijft een theorie die dit alles niet kan verklaren noodzakelijkerwijs onvolledig en is zelfs met tamelijk grote zekerheid fout. Met subtiele filosofische argumenten laat Nagel zien, waar en waarom het reductionistische materialisme te kort schiet, en geeft hij aanknopingspunten voor een volledig nieuw perspectief op geest en kosmos. Het is even gewaagd als indrukwekkend. Filosofie zoals filosofie bedoeld is.

€ 5,99
+ Order this e-Book
Author

Thomas Nagel

Thomas Nagel is University Professor in the Department of Philosophy and the School of Law at New York University. His books include The Possibility of Altruism, The View from Nowhere, and What Does It All Mean?: A Very Short Introduction to Philosophy. He is a Fellow of the American Academy of Arts and Sciences and a Corresponding Fellow of the British Academy. In 2008, he was awarded the Rolf Schock Prize in Logic and Philosophy and the Balzan Prize in Moral Philosophy.

Related titles