Amsterdam University Press
Ontjoodst door de wetenschap
Title
Ontjoodst door de wetenschap
Subtitle
De wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe onder de bezetting
Price
€ 8,99
ISBN
9789048525102
Binding
eBook ePub
Number of pages
222
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Hans Jessurun d'Oliveira (ed.)

Ontjoodst door de wetenschap

De wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe onder de bezetting

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

In de zomer van 1943 verscheen vanuit de Universiteit van Amsterdam een rapport getiteld Die Anthropologie der sogenannten portugiesischen Juden in den Niederlanden. Het was opgesteld door de fysisch antropoloog Arie de Froe en bevatte foto's van een groot aantal Portugese Joden. De conclusie van het werk luidde dat Portugese Joden veeleer tot het westmediterrane of het alpiene ras behoorden, wat impliceerde dat zij 'gesperrt' waren: uitgesloten van deportatie.

Ook met individuele attesten heeft De Froe in de Tweede Wereldoorlog veel joden weten te 'ontjoodsen'. Tegen de verdrukking in heeft hij zijn wetenschappelijke expertise bewust gebruikt en misbruikt om mensenlevens te redden. Om die reden werd de latere rector magnificus postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding en door het Holocaustmuseum in Jeruzalem tot 'Rechtvaardige onder de Volkeren' verklaard. De Froe's verhaal is interessant in het licht van de hedendaagse discussies over wetenschappelijke en professionele integriteit. Is het mogelijk om waardevrije wetenschap te bedrijven? Gaat menselijke integriteit boven de professionele?

€ 8,99
+ Order this e-Book
Editor

Hans Jessurun d'Oliveira

Prof. dr. Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira (1933) bezette leerstoelen aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en het Europees Universitair Instituut (Florence). Hij doceerde rechtsfilosofie, rechtsvergelijking, internationaal privaatrecht, Europees recht, nationaliteitsrecht en migratierecht. Hij overleefde de bezetting.

Related titles