Amsterdam University Press
De economie van list en bedrog
Title
De economie van list en bedrog
Subtitle
Hoe de vrije markt ons voor de gek houdt
Translator
Joost Mulder
Price
€ 11,99
ISBN
9789048533855
Binding
eBook ePub
Number of pages
284
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm

Reviews

Een hoognodige oproep voor meer economische scepsis en financiële mindfulness.
Nature

Met aansprekende voorbeelden uit de reclamewereld, de gezondheidszorg en de financiën van gewone mensen, leggen de auteurs de zwakke plekken in onze besluitvorming bloot en voorzien ze de lezer van middelen om allerlei vormen van manipulatie te weerstaan.
Scientific American Mind

George A. Akerlof, Robert J. Shiller

De economie van list en bedrog

Hoe de vrije markt ons voor de gek houdt

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Al sinds Adam Smith luidt een van de basisregels van de economie dat vrije markten ons als door een onzichtbare hand voorzien van materieel welzijn. In De economie van list en bedrog plaatsen Nobelprijswinnaars George Akerlof en Robert Shiller bij dit idee een paar fundamentele vraagtekens. Zolang er winst kan worden gemaakt, spelen bedrijven via manipulatie en misleiding systematisch in op de psychologische zwakheden en onwetendheid van ons als consument. De vrije markt is niet inherent goedaardig en leidt niet vanzelf tot algemeen heil. Integendeel, hij zit vol valkuilen, trucs en prikkels om ons in de val te lokken.

Akerlof en Shiller illustreren dit idee met tientallen verhalen waaruit blijkt dat list en bedrog iedereen raakt, in bijna alle facetten van het leven. Meer dan ooit worden we door reclames verleid. We geven ons geld uit tot op de laatste cent, en vragen ons dan af hoe we de rekeningen voor de volgende maand moeten betalen. We betalen te veel voor sportscholen, auto's, huizen en creditcards. Farmaceutische bedrijven brengen dure ingenieuze producten op de markt waar we weinig aan hebben, en die soms ronduit gevaarlijk zijn.

De economie van list en bedrog geeft fascinerende details hoe manipulatie en misleiding in al deze gebieden werkzaam zijn. Daarnaast vertelt het boek over mensen die zich tegen economisch bedrog verzetten, en hoe dat bedrog met meer kennis, hervormingen en wetgeving kan worden teruggedrongen.

€ 11,99
+ Order this e-Book
Authors

George A. Akerlof

George A. Akerlof is hoogleraar economie aan de Georgetown University en winnaar van de Nobelprijs voor de Economie 2001.

Robert J. Shiller

Robert J. Shiller is hoogleraar economie aan de Yale University, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie 2013 en auteur van de internationale bestseller Irrational Exuberance.

Related titles