Amsterdam University Press
Gewicht zit niet tussen je oren
Title
Gewicht zit niet tussen je oren
Subtitle
Beleid en wetenschap in perspectief
Price
€ 14,99
ISBN
9789048539420
Binding
eBook ePub
Number of pages
320
Publication date
Dimensions
23.4 x 15.6 cm
Also available as
eBook PDF - € 14,99

Roel Pieterman

Gewicht zit niet tussen je oren

Beleid en wetenschap in perspectief

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

Gewicht zit niet tussen je oren trekt de gedachte in twijfel dat mensen hun gewicht bewust kunnen sturen. Het boek analyseert op kritische wijze de medisch-wetenschappelijke kennis waarop het overgewichtbeleid gebaseerd is. De conclusie die zich opdringt, is dat die kennis omstreden en onzeker is. Zo is het aantal mensen dat 'te dik' is sinds begin deze eeuw in westerse samenlevingen gestabiliseerd en lijkt de stelling dat 'dikke mensen' de gezondheidszorg op hogere kosten jagen onhoudbaar.

Pieterman laat zien dat wetenschap en beleid enerzijds de gezondheidsrisico's van 'dik zijn' groter voorstellen dan verantwoord is, maar anderzijds geen effectieve aanpak bieden. Bijna alle interventies hebben nauwelijks serieuze, duurzame effecten op het lichaamsgewicht. De bedoelde positieve effecten van de inspanningen van beleidsmakers en wetenschappers om de 'overgewichtepidemie' te stuiten, blijven darmee helaas uit.

'Dikke mensen' werden altijd al 'lui' en gulzig' gevonden en zijn in de vorige eeuw ook nog eens 'lelijk' geworden. Wetenschap en beleid legitimeren deze stigmatisering en voegen daar deze eeuw de labels 'ongezond' en 'onverantwoordelijk' aan toe. Pieterman stelt dan ook een reset van onderzoek en beleid naar 'dik zijn' voor, waarbij nuance in de plaats komt van oude stereotyperingen.

€ 14,99
+ Order this e-Book
Author

Roel Pieterman

Roel Pieterman is als rechtssocioloog verbonden aan de Erasmus School of Law. Als onderzoeker is hij geïnteresseerd in regulering van maatschappelijke vraagstukken. Eerder verscheen van hem De voorzorgcultuur, waarin hij onze vrees voor technologische risico's analyseerde.

Related titles