Amsterdam University Press
Het bezwaar van de leraar
Title
Het bezwaar van de leraar
Subtitle
Hoe slecht beleid de Nederlandse school vernielt
Price
€ 6,99
ISBN
9789048540938
Binding
eBook ePub
Number of pages
210
Publication date
Dimensions
21 x 13.5 cm
Also available as
Paperback - € 15,99

Reviews

'Van Haperens betoog is overtuigend'
Aleid Truijens in de Volkskrant

Ton van Haperen

Het bezwaar van de leraar

Hoe slecht beleid de Nederlandse school vernielt

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.

De druk op docenten wordt almaar groter, door onrealistische eisen van leerlingen, ouders, schooldirecties en de overheid. Intussen neemt de kwaliteit van het onderwijs af. In Het bezwaar van de leraar beschrijft leraar, lerarenopleider en publicist Ton van Haperen het Nederlandse onderwijs van binnenuit. Hij laat zien dat er nog steeds een groeiende kloof bestaat tussen bestuur en leraren, waardoor de beleidsresultaten tegengesteld zijn aan de doelstellingen. Van Haperen schrijft in dit vlammende betoog dat dit makkelijk anders kan.

Na het parlementair onderzoek onder leiding van Jeroen Dijsselbloem in 2008 leek het erop dat er meer zou worden ingezet op de professionalisering en ondersteuning van docenten. Het verwijt aan de politiek was dat zij onderwijsvernieuwingen had doorgedrukt, zonder naar docenten, leerlingen en ouders te luisteren. Van Haperen laat zien dat Dijsselbloems roep om herstelbeleid verloren dreigt te gaan. Onderwijsinstellingen zijn log en inefficiënt, en leraren tonen steeds minder werkplezier. Onze kinderen scoren weliswaar goed op toetsen, maar van beklijving van kennis is amper sprake.

In 2007 werd het vorige boek van Van Haperen, De ondergang van de leraar, door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar. Ruim tien jaar later trekt de bevlogen leraar wéér aan de bel.

€ 6,99
+ Order this e-Book
Author

Ton van Haperen

Ton van Haperen is ruim dertig jaar leraar economie aan het Rythovius College in Eersel. Daarnaast leidt hij al twintig jaar leraren op aan de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Hij ontwikkelt lesmateriaal, is columnist van Het Onderwijsblad en publiceert regelmatig in tijdschriften en kranten.

Related titles