Sharia en nationaal recht in twaalf moslimlanden
Titel
Sharia en nationaal recht in twaalf moslimlanden
ISBN
9789048504398
Uitvoering
eBook PDF
Aantal pagina's
390
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
16 x 24 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Ten Geleide - 6 Inhoudsopgave - 8 Inleiding - 12 1. Sharia en Notionaal Recht in Egypte - 20 2. Sharia en Nationaal Recht in Marokko - 44 Sharia en Nationaal Recht in Saoedi-Arabië - 86 4. Sharia en Nationaal Recht in Soedan - 114 5 Sharia en Nationaal Recht in Turkije - 146 6. Sharia en Nationaal Recht in Afghanistan - 174 7. Sharia en Nationaal Recht in Iran - 204 8. Sharia en Nationaal Recht in Pakistan - 236 9. Sharia en Nationaal Recht in Indonesië - 270 10. Sharia en Nationaal Recht in Maleisië - 304 11. Sharia en Nationaal Recht in Mali - 336 12. Sharia en Nationaal Recht in Nigeria - 358 Verklarende Woordenlijst - 386 Lijst van Afkortingen - 388 Over de Auteurs - 390

Sharia en nationaal recht in twaalf moslimlanden

De bundel Sharia en nationaal recht in twaalf moslimlanden geeft een zeer uitgebreid overzicht van, en biedt opmerkelijke inzichten in een essentieel onderdeel van de islam, namelijk het recht en de politiek, en de relatie tussen de sharia (islamitische wetgeving) en de nationale rechtssystemen in de moslimwereld. De ontwikkeling van de sharia en de juridische situatie ter plaatse wordt steeds geplaatst in de politieke en sociale context.
De landen die besproken worden in het Midden- Oosten en Noord-Afrika zijn Egypte, Turkije, Saoedie-Arabië, Sudan en Marokko. In Centraal en Zuid-Azië komen Iran, Pakistan en Afghanistan aan bod. In Zuidoost-Azië worden Indonesië en Maleisië bestudeerd en in West-Afrika Nigeria en Mali. Hoewijl deze landen onderling sterk verschillen in politieke ideologie, socio-economisch niveau, geografische locatie en rechtssysteem, laat deze bundel verrassende overeenkomsten zien in de positie en de rol van de sharia, die in de meeste moslimlanden redelijk gematigd is. Tezamen ondermijnen deze landenstudies op overtuigende wijze de voorspellingen van Huntington en Lewis, die menen dat de islamitische wet zich steeds verder uitbreidt ten koste van het moderne westerse recht. Dit boek geeft een meer realistisch en genuanceerd beeld.
Redacteurs

Jan Michiel Otto

Jan Michiel Otto is hoogleraar Law and governance in developing countries aan de Universiteit Leiden, en directeur van het Van Vollenhoven Institute for Law, Governance and Development.

Cees Dekker

Albert Dekker is bibliothecaris bij het Universiteit van Leiden en heeft onderzoek gedaan naar de wetten van verschillende islamitische landen.

Liesbeth van Soest-Zuurdeeg

Liesbeth van Soest-Zuurdeeg is voormalig docent Rechtsgeschiedenis aan de rechtenfaculteit in Universiteit van Leiden.