Amsterdam University Press
Rembrandt's Reading
Titel
Rembrandt's Reading
Subtitel
The Artist's Bookshelf of Ancient Poetry and History
Prijs
€ 84,99
ISBN
9789048505210
Uitvoering
eBook PDF
Aantal pagina's
296
Publicatiedatum
Afmetingen
17.3 x 22.5 cm

Amy Golahny

Rembrandt's Reading

The Artist's Bookshelf of Ancient Poetry and History

Hoewel Rembrandts interesse in de bijbel al lang als zeer groot erkend wordt, is zijn belangstelling voor seculiere literatuur relatief onderbelicht. Al in 1641 werd Rembrandt door Philips Angel geprezen om 'de ijver waarmee hij de kennis over historische verhalen uitzocht in oude, muffige boeken'. Amy Golahny borduurt voort op deze observatie door Rembrandts bibliotheek te reconstrueren op basis van de boedelbeschrijving naar aanleiding van Rembrandts faillissement in 1656 en door opnieuw waar te nemen hoe het lezen van historische verhalen bijdroeg aan Rembrandts creatieve proces.
Golahny plaatst Rembrandt in de in streektaal onderlegde cultuur van het zeventiende-eeuwse Holland en laat zien dat de schilder een pragmatische lezer was wiens aandacht voor historische teksten hem sterkte in de rivaliteit met Rubens voor visueel drama en eruditie.
€ 84,99
+ Bestel dit e-boek
Auteur

Amy Golahny

Amy Golahny schreef talloze artikelen over Rembrandt en redigeerde het boek The Eye of the Poet (1996) over de wederzijdse invloed van poëzie en schilderkunst. Zij promoveerde aan Columbia University en is sinds 1985 hoogleraar Kunstgeschiedenis aan Lycoming College, Williamsport, Pennsylvania, US.