De stille plantage
Titel
De stille plantage
Subtitel
Albert Helman
Prijs
€ 17,99
ISBN
9789048540037
Uitvoering
eBook PDF (Adobe DRM)
Aantal pagina's
96
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Ook beschikbaar als
Paperback - € 20,00

Recensies en Artikelen

"Wat moeten we met deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis? Het is een discussie die op veel plaatsen gevoerd moet worden, en vooral ook in klaslokalen. Dit deeltje Tekst in context kan daar heel goede diensten bij bewijzen." - Marc van Oostendorp, neerlandistiek.nl

"Deze innemende editie van Goudzand Nahar en Van Kempen kan een genuanceerde discussie in het klaslokaal op gang brengen." - Tzum

De stille plantage

Albert Helman

Het duurde lang voordat de slavernij in de Nederlandse koloniën het onderwerp van een roman werd. Pas 68 jaar na de afschaffing van de slavernij was het zover: in 1931 verscheen 'De stille plantage' van de Surinaamse schrijver Albert Helman. Helman koos voor een historisch decor voor zijn verhaal. Een Franse familie aan het einde van de 17de eeuw vestigt zich op een Surinaamse plantage. Vol van religieuze en optimistische idealen zien de familieleden hun dromen over een nieuwe samenleving stuklopen op een realiteit van ziekte, mislukte oogsten en geweld.

Toen de roman verscheen, speelde de slavernij geen rol in de Nederlandse literatuur. Multatuli had met zijn Max Havelaar (1860) wel de uitbuiting van de kleine Javaanse landbouwers aan de orde gesteld, maar het koloniale stelsel op zich verwierp hij niet. Schrijvers uit de toenmalige overzeese gebiedsdelen Suriname en de Nederlandse Antillen waren er binnen de Nederlandse letteren überhaupt nog niet. Dit deel in de reeks Tekst in Context belicht op verfrissende wijze de context van dit belangrijke en succesvolle boek. In 'De stille plantage' komen tal van kwesties aan de orde die nu weer actueel zijn.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Henna Goudzand Nahar

Henna Goudzand Nahar is docente Nederlands en publiceerde zowel in Nederland als in Suriname een reeks van romans en jeugdboeken.

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen is hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren en publiceerde o.m. Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur en een omvangrijke biografie van Albert Helman.

Yra van Dijk

Yra van Dijk is universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef eerder Leegte, leegte die ademt. Het typografisch wit in de moderne poëzie (2006), en is recensent bij NRC Handelsblad.

Hubert Slings

Hubert Slings is neerlandicus, mediëvist en literatuurdidacticus. Sinds 2007 is hij directeur van stichting entoen.nu.

Gerelateerde boeken