Amsterdam University Press
Borders and Boundaries in and around Dutch Jewish History
Titel
Borders and Boundaries in and around Dutch Jewish History
Prijs
€ 34,95
ISBN
9789052603872
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
16 x 24 cm
Categorie
Moderne Tijd
Discipline
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 34,99

Borders and Boundaries in and around Dutch Jewish History

De artikelen in deze bundel belichten de veelzijdige betekenis van ‘grenzen’ voor de joodse geschiedenis binnen en rondom Nederland. De auteurs schetsen met hun bijdragen een beeld dat ingaat tegen de klassieke notie dat joodse gemeenschappen te definiëren zijn langs de grenzen van getto’s, natiestaten, religie, of vanuit een vaste etnische identiteit.

In plaats daarvan tonen zij vanuit een anti-essentialistisch perspectief hoezeer wisselende omstandigheden – geografisch, politiek – nationaal en ideologisch van invloed zijn op de constructie en veranderlijkheid van collectieve joodse identiteit. Of het nu ging om de invloed van Duitse joden op de vorming van een liberaal jodendom in Nederland, de Portugese identiteit van de joden van Salonika of de Antwerpse diamantslijpers die naar Israël emigreerden, telkens blijkt dat grenzen in de joodse geschiedenis zowel bepalend, als veranderlijk zijn.
€ 34,95
+ Bestel dit boek
Auteurs

David Wertheim

David Wertheim is directeur van het Menasseh ben Israel Instituut in Amsterdam. Het instituut is een onafhankelijk Nederlands onderzoeksinstituut voor Joodse Studies, dat gedragen wordt door het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Judith Frishman

Ido de Haan

Joel Cahen