Koopman in kennis
Titel
Koopman in kennis
Subtitel
De uitgever Willem Jansz Blaeu (1571-1638) in de geleerde wereld van zijn tijd
Prijs
€ 31,99
ISBN
9789057308796
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
320
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 1.9 cm

Djoeke van Netten

Koopman in kennis

De uitgever Willem Jansz Blaeu (1571-1638) in de geleerde wereld van zijn tijd

Er is geen drukker in Nederland zo bekend als Willem Jansz Blaeu (1571-1638). De atlas van Blaeu geldt wereldwijd als het hoogtepunt van de historische cartografie.

Maar de Amsterdamse drukker was in zijn eigen tijd ook tot ver buiten de landsgrenzen beroemd als astronoom, wiskundige en uitgever van wetenschappelijke werken.

Deze ten onrechte onderbelichte kant van Blaeu staat centraal in Koopman in kennis. Historica Djoeke van Netten laat zien hoe de Amsterdammer zich bewoog in een internationaal netwerk van geleerden. Blaeu handelde in kennis. In een tijd waarin auteursrechten en intellectueel eigendom nagenoeg onbekend waren, had hij veel invloed op de presentatie en verspreiding van kennis.

Voor Blaeu waren boeken koopwaar. Hij was een koopman die zijn leven lang bouwde aan een wetenschappelijk en commercieel netwerk, als onder deel van zijn verkoopstrategie. Zijn fonds bestaat voornamelijk uit kwaliteitsdrukwerk. Ook daarin toont hij zijn wereldklasse. Koopman in kennis toont het culturele en intellectuele leven in de Republiek in de vroege Gouden Eeuw.

Uitgevers speelden daarin een belangrijke rol. Dit boek is de handelseditie van het proefschrift dat Djoeke van Netten in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen verdedigde. Van Netten is historica en werkt momenteel als Universitair Docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek beweegt zich op het snijvlak van wetenschapsgeschiedenis, boekgeschiedenis en maritieme geschiedenis.  

Verschenen als deel 15 in de 'Nieuwe Reeks' van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).