Inside out Victory Boogie Woogie
Titel
Inside out Victory Boogie Woogie
Subtitel
A Material History of Mondrian's Masterpiece
Prijs
€ 41,95 excl. BTW
ISBN
9789089643735
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
320
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
21 x 27 cm

Recensies en Artikelen

"This important volume explores Mondrian's masterpiece from every angle, tracing its critical and material history while reporting on new technical studies -- a heterogeneous approach befitting a painting whose singular achievement was (in the words of its curator) to have 'no dominant components.'" Harry Cooper, Curator of Modern & Contemporary Art, National Gallery of Art, Washington

Inside out Victory Boogie Woogie

A Material History of Mondrian's Masterpiece

Het laatste, onvoltooide werk van Piet Mondriaan (1872-194), de Victory Boogie Woogie is in 1998 aangekocht door de Nederlandse overheid en in permanent bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag. Dit werk wordt gezien als één van de hoogtepunten van de abstracte, 20e-eeuwse schilderkunst. Er was echter nooit goed onderzoek naar gedaan. In 2006 werd daarom een onderzoek gestart met tweeledig doel, namelijk onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het werk en tegelijkertijd de huidige conditie te bestuderen.

Het werk is in verschillende sessies onderzocht waarbij aldoor voor een andere aanpak werd gekozen. Uitvoerig onderzoek werd gedaan met behulp van een microscoop om zo de verflagen in kaart te brengen. Daarnaast is niet-destructief analytisch onderzoek gedaan doormiddel van. een mobiel laboratorium, gesponsord door de Europese Unie (www.Eu-Artech.org). Ook zijn de historische bronnen bestudeerd en is de restauratiegeschiedenis achterhaald.

Het doel van deze publicatie is alle aspecten van het werk te behandelen, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een beter begrip van dit kunstwerk en een beter begrip van de kunstenaar.
Redacteurs

Maarten van Bommel

Dr.ing Maarten van Bommel, Senior scientist, Cultural Heritage Agency|

Ron Spronk

Ron Spronk, een specialist in het materieel-technisch onderzoek van schilderijen, is Hoogleraar Kunstgeschiedenis aan Queen's University in Kingston, ON, Canada, en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is mede-auteur van Mondrian: The Transatlantic Paintings (2001)

Hans Janssen

t Gemeentemuseum in Den Haag en wordt wereldwijd als specialist beschouwd op het gebied van Mondriaan