De eerste minister van de Republiek
Titel
De eerste minister van de Republiek
Subtitel
De Hollandse raadpensionaris in de zeventiende eeuw
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789463722094
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
292
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2.3 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00

Recensies en Artikelen

'Wat voor werk deden raadpensionarissen zoals Oldenbarnevelt en De Witt en hoe oefenden zij invloed uit? Jaap de Haan weet het antwoord!’
– Maarten Prak, emeritus hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een wandelende encyclopedie op het gebied van de zeventiende eeuw.

'Een fascinerende analyse van de werkwijze van de raadpensionarissen en de wortels van onze moderne bestuurscultuur.’
– David Onnekink, universitair hoofddocent Vroegmoderne Geschiedenis van Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht

Jaap de Haan

De eerste minister van de Republiek

De Hollandse raadpensionaris in de zeventiende eeuw

In de ogen van menige zeventiende-eeuwer was de Hollandse raadpensionaris de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat is niet zo'n vreemde gedachte.

Holland was het machtigste gewest en in de praktijk bepaalde de Hollandse raadpensionaris daarom niet alleen de politiek in zijn eigen gewest, maar vaak ook die van de Staten-Generaal. Veel buitenlandse diplomaten en koningen dachten daarom dat de raadpensionaris in dienst was van de Republiek.

Om beter te begrijpen wat het ietwat dubbelzinnige ambt van raadpensionaris inhield, vergelijkt Jaap de Haan het optreden van Johan van Oldenbarnevelt met dat van Johan de Witt en Gaspar Fagel. Hij onderscheidt hierin een ambtelijke, een uitvoerende, een politieke en een representatieve functie. Ook de eerste minister in Spanje, Engeland, Frankrijk, Zweden en Brandenburg – de evenknie van de raadpensionaris – oefende deze vier functies uit. De Hollandse raadpensionaris kan daarom worden beschouwd als de eerste minister van de Republiek.
Auteur

Jaap de Haan

Jaap de Haan (1977) is leraar geschiedenis op een middelbare school in Amsterdam. Naast zijn werk doet hij onderzoek naar de (politieke) geschiedenis van de Republiek en vroegmodern Europa. Dat leidde in 2022 tot een promotie aan de Universiteit Utrecht.