De hemel van Gerard de Lairesse
Titel
De hemel van Gerard de Lairesse
Subtitel
Een plafondschildering uit het Rampjaar 1672
Prijs
€ 49,99
ISBN
9789463725279
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
376
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
24 x 28 x 3.4 cm

Recensies en Artikelen

‘Dit diepgravende onderzoek naar kunsttechnieken en archieven laat zien dat Gerard de Lairesse in zijn schilderijen nauwgezet reageerde op actuele politieke gebeurtenissen.’
– Thijs Weststeijn, hoogleraar kunstgeschiedenis vóór 1800, Universiteit Utrecht

Margriet van Eikema Hommes

De hemel van Gerard de Lairesse

Een plafondschildering uit het Rampjaar 1672

In 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen, maakte Gerard de Lairesse een monumentale driedelige plafondschildering voor een van de hoofdrolspelers in dit Rampjaar: de machtige Amsterdamse oud-burgemeester Andries de Graeff. In vier opeenvolgende fasen heeft De Lairesse betekenisvolle figuren en voorwerpen gewijzigd, verwijderd of toegevoegd. Uit materiaaltechnische analyse en historisch onderzoek blijkt dat schilder en opdrachtgever de iconografie samen aanpasten aan de actuele militaire en politieke ontwikkelingen. Niet alleen de cultuurhistorische achtergronden worden in dit prachtig geïllustreerde boek beschreven, maar ook De Lairesse’s schildertechniek en de nauwe relatie tussen ontwerp en architectuur van het vertrek.
Auteur

Margriet van Eikema Hommes

Margriet van Eikema Hommes is kunsthistoricus en gespecialiseerd in historische schildertechnieken en Nederlandse zeventiende- en achttiende-eeuwse schilderijensembles. Ze is senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gerelateerde boeken