Van Gogh's Sunflowers Illuminated: Art Meets Science

Amsterdam University Press en het Van Gogh Museum kondigen met trots de publicatie aan van Van Gogh's Sunflowers Illuminated: Art Meets Science. Dit boek verschijnt als eerste deel in de nieuwe serie Van Gogh Museum Studies.
 Van Gogh's Sunflowers Illuminated: Art Meets Science
Marije Vellekoop (head of Collections and Research at the Van Gogh Museum) presents the first copy to Prof. Ella Hendriks, head of the research project and joint chief editor, and Costanza Miliani representing the research team.
Photo by the Van Gogh Museum.

24 juni 2019, Amsterdam

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh worden door velen gezien als iconen van de West-Europese kunst. Twee van deze meesterwerken - de eerste versie geschilderd in augustus 1888 (The National Gallery, Londen) en het schilderij uit januari 1889 (Van Gogh Museum, Amsterdam) - zijn uitgebreid onderzocht door een interdisciplinair, internationaal team van experts. Van Gogh's Sunflowers Illuminated: Art Meets Science is een wetenschappelijke publicatie waarin ruim 30 auteurs, waaronder wetenschappers, restauratoren en kunsthistorici, de resultaten presenteren van dit jarenlange onderzoek met de nieuwste technieken naar deze twee zonnebloemen-schilderijen.

De schilderijen zijn diepgaand onderzocht met behulp van een breed scala aan technieken, waaronder state-of-the-art, niet-invasieve analysemethoden, om goed naar en onder het verfoppervlak te kijken. Het boek beschrijft de totstandkoming, de gebruikte materialen en technieken, de invloed van restauraties op de huidige conditie, de verkleuringen die zijn opgetreden en de bijzondere betekenis van de zonnebloem voor Van Gogh.

Ella Hendriks startte dit onderzoek naar Zonnebloemen als senior restaurator in het Van Gogh Museum. Na haar benoeming tot hoogleraar Conservering en Restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, bleef zij de centrale figuur in zowel de lopende studie als de totstandkoming van dit boek. Naast haar bijdrage als auteur heeft ze opgetreden als mede hoofdredacteur, naast hoofdredacteur Marije Vellekoop, hoofd Collecties en Onderzoek bij het Van Gogh Museum. Vellekoop over dit boek in de nieuwe serie Van Gogh Museum Studies:

“We zijn dankbaar voor de waardevolle samenwerking met Ella Hendriks en trots op deze uitgave die een bijdrage levert aan het wetenschappelijke onderzoek naar Van Gogh en aan kennis over 19de-eeuwse materialen. Het boek laat zien hoeveel kennis vergaard wordt door de combinatie van verschillende onderzoekstechnieken en het bundelen van diverse expertises.”

Voor het onderzoek en de totstandkoming van de wetenschappelijke publicatie heeft het Van Gogh Museum samengewerkt met The National Gallery in Londen, Universiteit van Amsterdam, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Universiteit Antwerpen en Shell Nederland. De toegang tot het MOLABplatform (CNR-ISTM/SMAArt in Perugia, Italië en de Nicolaas Corpernicus-universiteit in Torún, Polen) werd financieel gesteund door het Europese onderzoeksproject IPERION CH.

Presentatie tijdens symposium

Van Gogh's Sunflowers Illuminated wordt op vrijdag 21 juni in het Van Gogh Museum gepresenteerd tijdens het internationale symposium Van Gogh en de Zonnebloemen, waar de belangrijkste resultaten van het onderzoek worden toegelicht door leden van het multidisciplinaire onderzoeksteam.

Van Gogh’s Sunflowers Illuminated. Art Meets Science, onder redactie van Ella Hendriks en Marije Vellekoop is het eerste deel in de nieuwe wetenschappelijke reeks Van Gogh Museum Studies, Engelstalig, 256 p., Amsterdam University Press, €55.

De pers kan contact opnemen met de Press Office van het Van Gogh Museum, pressoffice@vangoghmuseum.nl of met Lucia Dove, Marketing, Sales and Content Coordinator bij Amsterdam University Press, l.dove@aup.nl.

Downloads

001A3696 Foto door Tom van Huisstede.

maandag 24 juni 2019