The Equations
Titel
The Equations
Subtitel
Icons of knowledge
Prijs
€ 8,99
ISBN
9789048505395
Uitvoering
eBook PDF (Adobe DRM)
Aantal pagina's
96
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 19 cm

Sander Bais

The Equations

Icons of knowledge

Al duizenden jaren probeert de mens de natuur te doorgronden. Met steeds vernuftigere instrumenten zijn we in staat geweest om enkele van de grootste raadsels om ons heen te ontrafelen. Onder een overweldigende berg feiten hebben we een aantal fundamentele natuurwetten ontdekt, die de structuur en evolutie van de fysische werkelijkheid beschrijven.

In dit bijzonder vormgegeven boek toont Sander Bais ons de meest fundamentele vergelijkingen. Stapsgewijs gaan we vanuit de wetten van Newton en Maxwell die het hart van de klassieke natuurkunde vormen enerzijds naar de Einstein vergelijkingen die de structuur van ruimte en tijd bepalen, anderzijds via de vergelijkingen van Schrodinger en Dirac naar het Standaard Model, de ultieme beschrijving van de ons bekende materie en straling. Besloten wordt met scenario’s voor een allesoverkoepelende theorie zoals die van de Supersnaren.

Naast een korte toelichting op de inhoud en toepassing van de vergelijking, geeft Bais een historische schets. Niet om ons te onderwijzen in de wis- of natuurkunde, maar om ons op toegankelijke wijze deelgenoot te maken van de belangwekkende inhoud en schoonheid van onze diepste kennis. De natuurwetten is geschreven voor mensen met of zonder wiskundeknobbel, voor liefhebbers van mooie dingen, waartoe ook deze vergelijkingen zeker behoren.

Uitgave n.a.v. het World Year of Physics in 2005, www.wyp2005.nl.

"De natuurwetten is een catalogus. Een catalogus bij een tentoonstelling van 17 typografische kunstwerken - welke galeriehouder lijst ze in en hangt ze op? In witte tekens op een helrode achtergrond staan steeds één of meerdere formules uitgestald, van een ongenaakbare schoonheid.
De natuurwetten pretendeert niet in nog geen honderd pagina's de leek de hele fysica toe te dienen. 'De inhoud van dit boek vormt een soort berglandschap', schrijft Bais. 'Wij doen het rustig aan en vliegen over het landschap heen om zo een blik te werpen op de hoogste toppen, zonder ons zorgen te maken over hoe moeilijk het is om in de diepte van a naar b te komen.' "
Dirk van Delft in NRC Handelsblad (Wetenschap & Onderwijs) 21 mei 2005

"Voor de liefhebbers is De Natuurwetten absoluut een feest. Een kleinood van kennis, gebonden, met liefde voor het vak en toch ook met mededogen voor de lezer opgeschreven."
Martijn van Calmthout in de Volkskrant (Kennis) 21 mei 2005

"Een reisgids om formuleangst te overwinnen (..) een adembenemende reis om langs de fundamentele vergelijkingen van de natuurkunde" Natuur, wetenschap en techniek, september 2005

“De formules krijgen een hele pagina ruimte, alsof het ingelijste schilderijen zijn. Wees niet bang , dit is een reis (langs de formules)” De ingenieur – september 2005
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Sander Bais

Sander Bais is emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was verbonden aan het Santa Fe Institute for Complexity in de VS. Bij AUP verschenen eerder van zijn hand De natuurwetten, De sublieme eenvoud van Relativiteit, Keerpunten en Kwanta, kwinkslagen en kwakzalvers.