Science 3.0
Titel
Science 3.0
Subtitel
Real Science, Real Knowledge
Prijs
€ 41,95 excl. BTW
ISBN
9789089644374
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
168
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
12.5 x 20 cm

Frank Miedema

Science 3.0

Real Science, Real Knowledge

Ook verkrijgbaar in het Nederlands: Wetenschap 3.0

In de moderne wetenschap is de autonomie van de onderzoeker vaak ver te zoeken. Men is in de credit cycle veelal afhankelijk van collega’s en geldverstrekkers. Daarnaast komen de meeste onderzoekers meestal te weinig toe aan reflectie op hun activiteiten. Als dit wel gebeurt, zijn wetenschappers vooral bezig met de maatschappelijke effecten van hun onderzoek.

In negen heldere essays gaat Frank Miedema in op de problematiek van onafhankelijkheid, commerciële belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Sinds midden jaren ’90 schrijft Frank Miedema bijdragen voor de Amsterdamse Boekengids (tegenwoordig de Academische Boekengids) en De Gids. Wetenschap 3.0 bevat een bundeling van een aantal van deze essays die hij voor deze uitgave heeft geactualiseerd.

Miedema schreef de artikelen met in het achterhoofd zijn credo: ‘Wetenschap is er niet voor het laboratorium, maar voor de wereld’. Vanuit die gedachte wil hij bijdragen aan een publiek debat tussen wetenschappers en ‘de samenleving’. In zijn essays gaat Miedema onder andere in op achtergronden van de commotie rond de vaccinatiecampagnes voor HPV en de ‘Mexicaanse’ griep en op discussies over commerciële bemoeienis en onafhankelijke wetenschap. Speciaal voor deze bundel schreef universiteitshoogleraar Herman Philipse het voorwoord.Luister naar Frank Miedema over de Nederlandse editie Wetenschap 3.0 bij Hoe?Zo! Radio.
Auteur

Frank Miedema

Frank Miedema is hoogleraar Immunologie, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.