Caught in the Middle
Titel
Caught in the Middle
Subtitel
Neutrals, Neutrality and the First World War
Prijs
€ 41,95 excl. BTW
ISBN
9789052603704
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
176
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Caught in the Middle - 2 Contents - 6 Acknowledgements - 8 1 Introduction - 10 2 Dutch Neutrality and the Value of Legal Argumentation - 24 3 ‘Upon the Neutral Rests the Trusteeship of International Law’ - 44 4 Spanish Neutrality During the First World War - 62 5 Britain’s Global War and Argentine Neutrality - 76 6 not Neutrality - 94 7 From Parasite to Angel - 114 8 Colour-blind or Clear-sighted Neutrality? - 130 9 The Hottest Places in Hell? - 148 10 The Other End of Neutrality - 164 About the Contributors - 182

Recensies en Artikelen

"Caught in the Middle is een goed onderzocht en geschreven werk dat ondanks zijn ietwat overweldigende onderwerpen een aanrader is voor zowel de beginnende als gevorderde historicus. De bundel laat zien hoe je op een duidelijke manier een moeilijk betoog kunt houden, waardoor dit boek toegankelijker is dan het lijkt en een prima voorbeeld is voor historici die voor het eerst gaan beginnen aan Engelstalig onderzoek. Daarnaast geeft het een interessante inkijk in wat er allemaal wel niet bij komt kijken om maar onpartijdig te zijn in oorlogstijd." - Raynor de Best in Acta Historica (30-08-2012)

Johan den Hertog, Samuel Kruizinga

Caught in the Middle

Neutrals, Neutrality and the First World War

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakten de oorlogvoerende landen inbreuk op de rechten en plichten van neutrale landen, zoals deze waren vastgelegd in internationale verdragen. Zowel de Geallieerden als de centrale mogendheden zetten de neutralen onder druk om hun beleid te wijzigen en hen te steunen. Tijdens de vier-en-een half jaar durende oorlog bouwde deze druk zich op tot het punt dat de neutrale landen nog maar weinig ruimte hadden om te manoeuvreren.

Meer dan vijftig jaar geleden, verklaarde Nils Ørvik dat deze minachting voor het internationaal recht, in combinatie met de relatieve zwakte van de Europese neutralen, het einde van de traditionele politieke neutraliteit betekende. In 'Caught in the Middle' wordt deze stelling opnieuw bekeken op basis van nieuw onderzoek uit Scandinavië, Nederland, Spanje en de VS. Het resultaat is de eerste vergelijkende studie in het Engels over neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog.
Auteurs

Johan den Hertog

Johan den Hertog is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Leiden.

Samuel Kruizinga

Samuël Kruizinga is doctoraal student aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Nationaal Maritiem Museum in Amsterdam.