Walewein
Titel
Walewein
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789053566374
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
120
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 0.8 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Tekst in context - 3 Inhoudsopgave - 6 Voor je begint... - 7 Vanden conic Arture - 10 1 De Schildknaap - 16 2 Koning voor altijd - 27 3 De Rode Ridder - 33 4 'Ik wil ridder worden!' - 44 5 Verliefd! - 51 6 Liefde in de Mideeleeuwen - 61 7 De Hertog - 65 8 De middeleeuwse wereld - 77 9 De vos Roges - 82 10 De Roman van Walewein - 95 11 Een verrassend slot - 103 Voor wie meer wil... - 105 Vragen en opdrachten - 107 Verantwoording - 115 Begrippenlijst - 117

Walewein

De avonturen uit de middeleeuwse Roman van Walewein

Zevende deel in de succesvolle reeks Tekst in Context waarin de vijf grote ridderavonturen worden gepresenteerd, met Walewein in de hoofdrol. De Roman van Walewein (geschreven rond 1260) wordt beschouwd als de allermooiste Nederlandse Arturroman. In dit middeleeuwse verhaal moet Walewein voor koning Artur een magisch schaakbord gaan zoeken. Nauwelijks heeft hij het kasteel verlaten of hij bevindt zich middenin allerlei avonturen. Zo vraagt een jonge ridder zijn hulp, redt hij een jonkvrouw uit de handen van haar ontvoerder, overleeft hij amper een gevecht met een stel draken en moet hij tenslotte voor de oude koning Amoraen een jonge bruid gaan halen.

De vijf avonturen in Walewein worden gekenmerkt door spanning, sensatie en liefde, elementen waar het middeleeuwse publiek zo dol op was. Bovendien leren de ridderlijke aristocraten met dit verhaal ook de nieuwe hoofse beschavingsidealen kennen en kunnen ze zich spiegelen aan de deugden en het gedrag van de hoofse ridder. Walewein is immers de beste ridder van koning Artur. Hij is vriendelijk in de omgang, toont respect voor vrouwen, heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, kan beschaafd converseren, en zelfs in moeilijke situaties weet hij zich kalm te gedragen. Maar .... als het erop aankomt, kan Walewein ook formidabel vechten.

Tevens leverbaar: de docentenhandleiding bij deze editie 9789053567913
Auteurs

John Verbeek

John Verbeek is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.

Noor Bloem

Noor Bloem is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.

Petra Barendregt

Petra Barendregt is een Middelnederlandse letterkunde studenten aan de Universiteit Utrecht.

Gerelateerde boeken